– Mot enighet om Libya i SV

Kristin Halvorsen uttrykte fredag skepsis mot Libya-aksjonen da hun talte til landsmøtet, og det er uenighet i partiet om saken. Men det ser nå ut til partiet vil samle seg om en felles Libya-linje.
Kristin Halvorsen uttrykte fredag skepsis mot Libya-aksjonen da hun talte til landsmøtet, og det er uenighet i partiet om saken. Men det ser nå ut til partiet vil samle seg om en felles Libya-linje.

SV-landsmøtet aksepterer norsk deltakelse i Libya-krigen, men slår fast at Norge må forsvare det opprinnelige mandatet fra FNs sikkerhetsråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiledelsens linje vil bli fulgt når landsmøtet søndag samler seg om en Libya-uttalelse. Etter det NTB erfarer er skeptikere og tilhengere av regjeringens beslutning i ferd med å bli enige.

– Når vi støtter resolusjonen i FNs sikkerhetsråd, kan vi ikke samtidig si nei til å bidra. Vi vil samle oss om dette, men samtidig understreke at bremseklossene må på, sier en kilde som sitter tett på de interne forhandlingene.

Les også: Obama: Libya-oppdraget i ferd med å lykkes

SV profilerer seg som et fredsparti og ble dannet på motstand mot NATO. At partiet likevel mener det er riktig å bombe mål i Libya, har å gjøre med FNs beslutning og støtten fra Den arabiske liga.

Betingelser

Men støtten fra SV har klare betingelser, og uttalelsen ventes å være tydelig på at mandatet fra FN-resolusjonen ikke skal flyte ut og at partiets kritiske holdning til militærbruk står ved lag.

Les også:- Opprørere gjenerobret oljeby i Libya

Det vil dessuten poengteres at Libya-løsningen ikke er en oppskrift på demokratibygging i andre land, men tvert imot var en dyd av nødvendighet i den ekstreme situasjon som oppsto da Muammar Gaddafi var i ferd med å innta Benghazi.

Sosialistisk Ungdom gikk fredag ut og krevde at de norske kampflyene sendes hjem dersom det ikke straks blir klarere hva målet med det militære engasjementet i Libya er.

– Vi kan ikke bidra når mandatet er så uklart som det er i øyeblikket. FNs sikkerhetsråd må snarest møtes for å klargjøre hva som er målet med operasjonen, sa SU-leder Olav Magnus Linge til NTB.

Ingrid Fiskaa som lenge har vært en profil på venstresiden i SV, ga uttrykk for noe lignende i et intervju med Dagsrevyen fredag.

– Jeg synes det er for uklart hva slags oppdrag dette egentlig er, og det gjør at jeg er skeptisk til norsk deltakelse, sa hun.

Uttalelsene vekket oppsikt både i og utenfor partiet, all den tid Fiskaa til daglig er statssekretær i Utenriksdepartementet. Men både Fiskaa og SU er etter det NTB forstår aktivt med i prosessen som skal lede fram til en omforent løsning.

Motforestillinger

SV-leder Kristin Halvorsen innrømmet fredag overfor landsmøtet at hun har klare motforestillinger mot Libya-operasjonen. Det er hun ikke alene om i SV, men få av dem som har tatt ordet under landsmøtedebatten, har gått imot regjeringens beslutning.

Partiets nestleder Bård Vegar Solhjell er skeptisk til å bevæpne opprørsstyrkene i Libya-konflikten, og sier Norge må forsvare det opprinnelige FN-mandatet.

– Vi må beskytte mandatet som er vedtatt og sørge for at det ikke glir over i et nytt formål, sier Solhjell. Ideen om å forsyne opprørsstyrkene øst i Libya med våpen, har han lite til overs for.

– Jeg vil ikke si noe absolutt, men skepsisen som er uttrykt, høres fundert ut, sier han.

FN-resolusjonen slår fast at sivile skal beskyttes med alle midler, men Solhjell vil helst ikke forholde seg til et scenario der krigshandlingene utvides til å omfatte bakkestyrker.

– Det er en hypotetisk problemstilling, sier han og viser til at FN-resolusjonen understreker at aksjonen ikke skal ende i okkupasjon eller har til hensikt å fjerne Gaddafi fra makten.

– Hvis noen land vil ta dette lenger, må det et nytt mandat til, sier han. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Personvernpolicy