– Våpenhvile i Libya

En demonstrant vifter med et gevær på dette fjernsynsbildet fra en demonstrasjon på en flyplass ved Libyas hovedstad Tripoli, der demonstrantene erklærte støtte til Muammar Gaddafi og hans regjering. Libyas væpnede styrker har gitt en ny ordre om våpenhvile, ifølge en militærtalsmann. Alle enheter i styrkene fikk søndag beskjed om å stanse kampene mot opprørerne i landet. Foto: Libya TV (Reuters/Scanpix)
En demonstrant vifter med et gevær på dette fjernsynsbildet fra en demonstrasjon på en flyplass ved Libyas hovedstad Tripoli, der demonstrantene erklærte støtte til Muammar Gaddafi og hans regjering. Libyas væpnede styrker har gitt en ny ordre om våpenhvile, ifølge en militærtalsmann. Alle enheter i styrkene fikk søndag beskjed om å stanse kampene mot opprørerne i landet. Foto: Libya TV (Reuters/Scanpix)

Libyas væpnede styrker har gitt en ny ordre om våpenhvile, ifølge en militærtalsmann. Alle enheter i styrkene får beskjed om å stanse kampene mot opprørerne i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våpenhvilen skulle være virksom fra klokka 21 lokal tid (klokka 20 norsk tid) søndag, sa talsmannen på en pressekonferanse i Libya. Han la til at beslutningen om å stanse kampene ble tatt etter oppfordring fra Den afrikanske union AU.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon håper den nye avtalen om våpenhvile mellom regjeringsstyrkene og opprørerne i Libya holder. Den libyske hæren må holde sine løfter, framholder han.

Stanset ikke

Muammar Gaddafi og hans regime kunngjorde også fredag en våpenhvile, etter at FNs sikkerhetsråd godkjente utenlandsk intervensjon i Libya. Men Gaddafis styrker stanset likevel ikke angrepene mot de libyske opprørernes høyborg Benghazi.

– I samsvar med oppfordringen fra AU lørdag og med FN-resolusjonene nummer 1970 og 1973, har overkommandoen for de væpnede styrkene gitt ordre om en våpenhvile, sa den libyske talsmannen. Kunngjøringen kom mens angrepene mot Libya fortsatte.

Tidlig søndag kveld ble det hørt skyting fra tungt luftvernartilleri i den libyske hovedstaden Tripoli, meldte en av nyhetsbyrået Reuters’ medarbeidere. Det ble også skutt med maskingeværer, het det i denne meldingen.

Nye angrep

USA vil trolig gjennomføre nye angrep mot Libya, sa en ikke navngitt amerikansk talsmann søndag. Det var uklart om og i tilfelle når amerikanerne vil overføre kommandoen over operasjonen til NATO.

Alliansens medlemsland er ikke blitt enige om hvordan de militære aksjonene mot Muammar Gaddafis-regimet skal håndteres. Flere land har innvendinger mot planene som så langt er lagt fram.

Et møte om saken ved alliansens politiske hovedkvarter i Brussel søndag ble avbrutt uten at medlemslandene hadde kommet fram til noe resultat. Forhandlingene skulle imidlertid gjenopptas sent søndag kveld.

Dansk innsats

Danske kampfly har vært på tokt over Libya. De fire flyene av typen F-16 vendte trygt tilbake til en base på Sicilia etter det fem timer lange toktet, opplyser Danmarks forsvarsminister Gitte Lillelund Bech.

Toktet søndag var vellykket, sa den danske forsvarsministeren til nyhetsbyrået Ritzau søndag. Samme kveld bekreftet forsvarsdepartementet i Roma at italienske fly sammen med danskene deltok i operasjonene for å håndheve flyforbudssonen over Libya.

Libya har frigitt en italiensk havgående taubåt som var holdt tilbake på havna i hovedstaden Tripoli. Båten med et mannskap på åtte har forlatt Tripoli, opplyste rederiet som eier fartøyet søndag. (©NTB)


Les flere nyheter her

Personvernpolicy