Kabel har nådd Fukushima

Skader på reaktor nummer fire ved Fukushima atomkraftverket (Foto: Scanpix).
Skader på reaktor nummer fire ved Fukushima atomkraftverket (Foto: Scanpix).

Ingeniører har klart å strekke en strømledning til atomkraftverket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik er tilstanden ved de fem reaktorene

Reaktor 1: Satt ut av spill etter skjelvet. Kjølingssystemet er nede, kjernen er delvis smeltet. Vann har fordampet. Reaktorbeholderen ble lørdag skadet av en hydrogeneksplosjon. Sjøvann pumpes inn.

Reaktor 2: Satt ut av spill etter skjelvet. Kjølingssystemet er nede. Sjøvann pumpes inn. Brenselsstavene er midlertidig eksponert. Vann har fordampet. Reaktorbeholderen ble mandag skadet av en hydrogeneksplosjon i reaktor nummer tre. Skader på indre beholder fryktet, potensiell nedsmeltning fryktet.

Reaktor 3: Satt ut av spill etter skjelvet. Kjølingssystemet er nede. Det fryktes delvis nedsmeltning av kjernen. Vann har fordampet. Saltvann pumpes inn. Reaktorbeholderen ble mandag skadet av en hydrogeneksplosjon. Høyt nivå av stråling målt tirsdag. Sky av røyk observert onsdag, man antar at denne kommer fra bassenganlegget der brukte brenselsstaver oppbevares. Alvorlig skade på indre beholdere er usannsynlig. Sjøvann dumpet over bassenget på torsdag. Vann sprøytet inn fra bakkenivå.

Reaktor 4: Var under vedlikeholdsarbeid da skjelvet kom. Brann torsdag sannsynligvis forårsaket av hydrogeneksplosjon i bassenget med brukte brenselsstaver. Uvanlig høy temperaturstigning i bassenget med brukte brenselsstaver. Brann observert på onsdag i bygningen der reaktoren befinner seg. Man frykter at vannet i bassenget er i ferd med å fordampe. Fornyet kjærnekraftkjedereaksjon fryktes.

Reaktor 5 og 6: Var under vedlikehold da skjelvet kom. Vanntemperaturene i bassenget med brukte brenselsstaver hadde steget til 64 C på torsdag.

Kilde Kyodo news - Sist oppdatert torsdag kl. 17.000

En strømkabel er nå koplet til reaktor to ved atomkraftverket i Fukushima, skriver BBC.

Ved å gjenopprette strømtilførselen til kraftverket håper man å kunne gjenstarte pumpene som kjøler ned reaktoren.

En desperat kamp for å kjøle ned

Torsdag slapp helikoptre ned flere tonn med vann i et forsøk på å kjøle ned reaktorene ved Fukushima Daiichi atomkraftverket i Japan, melder BBC.

Operasjonen skal ha vært delvis vellykket, skriver Kyodo News.

Det internasjonale atomenergibyrået sier at situasjonen er alvorlig, men stabil.

Les også: Tsunamiofre blir glemt

Vind skaper problemer

Målet var å kjøle ned brenselsstavene for å forhindre dem i å smelte.

Det er usikkert om vannmassene traff målet. Arbeidet er vanskelig på grunn av vind, og videoopptak viser at mye av vannet muligens ikke falt ned på de riktige bygningene.

Det var fire helikoptre som ble satt inn i nedkjølingsarbeidet. Ifølge Al Jazeeras korrespondent Andrew Thomas behøves flere enn hundre.

Kyodo News skriver at vanndampen fra kraftverket viser at operasjonen kan ha hatt en viss effekt.

Les også: Falsk innsamlingsaksjon på Facebook

Håper å gjenopprette strømforsyningen

Brannbiler ble også satt inn i nedkjølingsarbeidet, men måtte snu på grunn av de høye strålingsverdiene.

Redningsarbeidere som nærmer seg kraftverket risikerer å bli utsatt for dødelige doser med stråling i løpet av kort tid.


Ofrer livet for arbeidet

Inne i kraftverket jobber 150 arbeidere nå på spreng. Utstyrt med lommelykter krabber de i mørket gjennom labyrinter av overopphetet utstyr, med dresser som gir lite beskyttelse mot strålingen, mens de manuelt pumper sjøvann inn i anlegget. De jobber i team på femti personer, hvert team jobber 15 minutter av gangen, før det rulleres til neste.

Arbeiderne er teknikere og nødhjelpsarbeidere. Pensjonerte kraftarbeidere blir bedt om å melde seg, ettersom de ikke har like lenge igjen å leve som de unge arbeiderne. Det antas at strålingen arbeiderne utsettes for vil koste dem livet.

Vil til Fukushima

Sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået har uttrykt at han ønsker å besøke atomkraftverket dersom det er mulig, melder Kyodo News.

Tirsdag bad Japan byrået om hjelp til å overvåke miljøet og effekten strålingen har på menneskers helse.

Fukushima Daiici atomkraftverk ligger 220 kilometer nord for hovedstaden Tokyo.

Les alt om naturkatastrofen i Japan her

Les flere nyheter her


Personvernpolicy