Usosialt arbeidsliv:Europabevegelsen kritiserer EU for sosial dumping

Paal Frisvold med EU-kritikk: - Arbeidslivspolitikken henger etter. Og flyktningenes rettigheter underordnes kontrollhensyn. Foto: Thomas Vermes
Paal Frisvold med EU-kritikk: - Arbeidslivspolitikken henger etter. Og flyktningenes rettigheter underordnes kontrollhensyn. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidslivspolitikken i EU har kommet på etterskudd og gir sosial dumping. Nå kommer Europabevegelsen med kritikk av EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Mens utviklingen av det indre marked har pågått i raskt tempo, har arbeidslivspolitikken kommet på etterskudd. Det har særlig vist seg i det felles arbeidsmarkedet etter utvidelsen av EU i 2004 med sosial dumping over landegrensene.»

Nei, sitatet er ikke en uttalelse fra Nei til EU.

Bekymringen for EUs arbeidslivspolitikk inngår i forslaget til et nytt politisk program som Europabevegelsen skal behandle på sitt landsmøte 26. og 27. mars.

Svaret er Stoltenberg

«EU-domstolen har avsagt flere dommer som truer de nasjonale avtalesystemene og dermed arbeidstakernes rettigheter. Vi vil ha et effektivt indre marked, men ikke svekke arbeidstakernes lønns- og arbeidsforhold», heter det videre.

- Hva sier dere da til Kommisjonens forslag til handlingsplan for det indre markedet og initiativet til en konkurranseevnepakt? EUs fagbevegelse er i harnisk over dette av frykt for lønnsnivået?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi skulle gjerne hatt Jens Stoltenberg til å sitte i Det europeiske råd og forsvart

Vi vil ha et effektivt indre marked, men ikke svekke arbeidstakernes lønns- og arbeidsforhold.

fagbevegelsens interesser, den nordiske modellen og sørge for at det ikke blir arbeidstakerne som blir salderingspost for EUs indre marked.

Det sier Europabevegelsens leder Paal Frisvold til ABC Nyheter.

Dermed slutter ja-siden i Norge seg også til fagbevegelsens bekymringer i Norge og EU.

Les også: Giske på LOs side mot EU

- Bekymret for ny EU-pakt

- Er arbeidstakerne i EU salderingspost når Norge ikke er med?

- Vi er bekymret for innholdet i konkurranseevnepakten som ble lagt frem av EU-president Van Rompuy.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi skulle gjerne sett at Stoltenberg hadde deltatt i debatten som kommer nå, med våre erfaringer, perspektiv og innsikt. Og få samme taletid som Tysklands kansler Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy, svarer Frisvold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenbergregjeringen sendte forrige uke en bekymringsmelding til EU-kommisjonen om den nye EU-pakten som kan presse arbeidstakernes situasjon ytterligere.

Les også: Trond Giske ber EU tøyle markedskreftene

Ja-skepsis til asylpolitikken

I utkastet til det nye programmet kommer Europabevegelsen også med bekymring for flyktningenes situasjon samt uro for fri flyt av kriminelle i systemet EU har opprettet i og med Schengen-avtalen.

«Et stort felles territorium fører til utfordringer når det gjelder å ivareta internasjonale menneskerettighetsforpliktelser og samtidig håndtere grenseoverskridende kriminalitet», heter det blant annet.

«Dermed må asylretten ivaretas samtidig som man opprettholder nødvendige kontrolltiltak på grensene. Utfordringen er at dette kan gå på bekostning av de som ønsker å søke asyl. I denne balansegangen mellom rettigheter og kontroll er EUs kontrollside fortsatt bedre utviklet enn rettighetssiden. Det er derfor behov for å utvikle bedre sanksjonsmuligheter mot medlemsland som bryter regelverket», foreslår Sentralstyret videre overfor landsmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er ikke EU-talsmenn

- Er det første gang Europabevegelsen programmatisk kritiserer EU?

- Jeg tar det som et kompliment at du registerer det. Vi er ikke talsmenn for EUs ferdige politikk. Vi ser på EU som et politisk verksted. Der må man gi og ta. Vi er langt i fra enig i all EUs politikk, sier Paal Frisvold.

Valgkomiteen har for øvrig innstil Frisvold på gjenvalgt etter hans to første år som leder. Europabevegelsen har landsmøte annet hvert år. I 2009 ble Frisvold valgt på benkeforslag.

Les utkastet til Europabevegelsens arbeidsprogram:
Nei til isolasjon - gi Norge stemmerett i Europa!


Les flere nyheter her