Politiet venn med kvinne som anmeldte Assange

En sentral person i svensk politi som etterforsker voldetksanklagene mot WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange, er god venn med den ene av de to kvinnene som har anmeldt Assange, skriver avisen Expressen. Foto: REUTERS/SCANPIX
En sentral person i svensk politi som etterforsker voldetksanklagene mot WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange, er god venn med den ene av de to kvinnene som har anmeldt Assange, skriver avisen Expressen. Foto: REUTERS/SCANPIX

Politiets forhørsleder i Assange-etterforskningen har både personlige og politiske koblinger til en av de to kvinnene som har anmeldt Wikileaks-gründer Julian Assange for seksuelle overgrep, skriver Expressen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnene har både personlige og politiske koblinger, skriver Expressen.

Personlige hilsninger på nettet avslører at de to allerede hadde kontakt i april 2009, 16 måneder før Assange ble politianmeldt for blant annet voldtekt. De to ble kjent med hverandre ved at begge var engasjert i partiet Socialdemokraterna.

Ifølge Expressen veide de innledende avhørene av Assange tungt da påtalemyndigheten bestemte seg for å anholde ham i august i fjor.

Den kvinnelige forhørslederen har også kommet med svært nedsettende karakteristikker av Assange på nettet. På sin egen Facebook-side har hun blant annet kalt ham for den «overdrevne opphaussede sprekkeferdige boblen».

– Ingen kommentar

Forhørslederen vil ikke selv kommentere opplysningene, men henviser til politiets pressetalsmann Ulf Göranzon. Han sier at han ikke kjenner til opplysningene om at de to kvinnene er venner.

– Ettersom jeg selv ikke har noen opplysninger, bortsett fra rykter, så har jeg ingen intensjon om å kommentere, sier Göranzon til TT.

Assanges svenske advokat Björn Hurtig synes det er bra at opplysningene kommer fram, og han skal selv informere sin klient i løpet av torsdagen.

– Dette stiller spørsmål ved hele den innledende etterforskningen, sier Hurtig til Expressen. Han sier også at han selv reagerte på at begge kvinnene gikk til politistasjonen hvor den aktuelle forhørslederen arbeidet.

Politisk motivert?

Assange og hans forsvarere har flere ganger kritisert det svenske rettsvesenet. De mener at den høytprofilerte australieren ikke har noen mulighet til å få en rettferdig behandling i Sverige.

Assange mener at de svenske overgrepssaken er politisk motivert og knytter den til WikiLeaks' lekkasjer av amerikanske hemmeligstemplede dokumenter. I USA har enkelte politikere tatt til orde for at Assange bør tiltales for spionasje og dømmes hardt.

Assange selv frykter at han etter hvert vil bli utlevert fra Sverige til USA.

En britisk domstol besluttet for to uker siden at Assange kan utleveres til Sverige. Dommeren avfeide da at Assange ikke vil få en rettferdig behandling i Sverige.

Avgjørelsen er anket, og Assange befinner seg fortsatt i Storbritannia. (©NTB)

Les også: Assange utleveres til Sverige


Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy