Libyske opprørere til angrep vestover

Libyske opprørere til angrep vestover
Libyske opprørere til angrep vestover

Opppørerne i det østlige Libya sier de har satt i gang et angrep vestover i landet. De skal ha tatt kontroll over småbyen Bin Jawad, omtrent 525 kilometer øst for hovedstaden Tripoli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Offensiven mot vest fortsatte lørdag, etter at Bin Jawad skal ha blitt erobret dagen før. Opprørerne skal også ha drevet den libyske lederen Muammar Gaddafis styrker ut av Ras Lanuf, en viktig havne- og oljeby ved Middelhavet.

Opp til ti mennesker ble drept og over 20 såret i kampene i Ras Lanuf, sa leger i oljebyen Brega, dit de sårede ble brakt. Men en soldat som har hoppet av fra Gaddafis hær, sier 16 opprørere ble drept i kampene fredag.

Opprørerne varslet at de vil forsøke å angripe Gaddafis hjemby Sirte østfra.

Harawa

– De står nå i Harawa, 12 til 15 kilometer bortenfor Bin Jawad. Vi har fått telefoner derfra og snakket med folk som har vendt tilbake fra byen, sa Ghraib Anaizi, en sivilist som støtter opprørerne, til nyhetsbyrået Reuters lørdag.

Regjeringsstyrkene gjorde også forsøk på å gjeninnta Zawiyah, bare fem mil vest for Tripoli, etter at opprørerne hadde drevet dem ut fra sentrum av byen etter svært harde kamper.

– De marsjerte inn i Zawiyah klokken seks i dag morges, sa en opprørstalsmann.

– Det var store styrker, hundrevis av soldater støttet av stridsvogner. Våre folk slo tilbake, i øyeblikket har vi overtaket og sivilbefolkningen holder på å samle seg i sentrum, sa talsmannen Youssef Shagan ifølge Reuters.

Lørdag ettermiddag ble det meldt at Gaddafis styrker har gått til angrep blant annet med stridsvogner i sentrum.

– Opposisjonen møtes

Gaddafis motstandere har ligget i kamp med regjeringsstyrkene i Zawiyah i over en uke. Kampene brøt ut etter at opprørere som er inspirert av omveltningene i Egypt og Tunisia, grep til våpen for å bli kvitt regimet i Tripoli.

Lørdag skulle den libyske opposisjonens nye nasjonalråd komme sammen til sitt første møte.

– Vi skal drøfte Gaddafi, for denne fyren står fortsatt bak drap på mennesker, sa rådets talsmann Mustafa Gheriani til nyhetsbyrået AFP.

Gheriani oppga verken tid eller sted for møtet, som ifølge AFP trolig skulle ledes av tidligere justisminister Mustafa Abdel Jalil. Han var en av de første toppolitikerne som hoppet av fra Gaddafis regime, og er utpekt til leder for det 30 medlemmer store rådet.

Sentrum for opprøret har vært byen Benghazi i øst. Der eksploderte et våpenlager fredag, og lørdag hevdet en lege at tallet på døde er mellom 32 og 34.

– Vi er ikke sikre på om eksplosjonen var sabotasje, en ulykke eller et luftangrep, men ingen så noen fly, sa Gheriani. Han sier det anslås at rundt 40 mennesker var på stedet da det gikk i lufta. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy