Vil ha midlertidig avtale med palestinerne

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman (til høyre) ønsket Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre velkommen i Jerusalem onsdag. Foto: REUTERS/SCANPIX
Israels utenriksminister Avigdor Lieberman (til høyre) ønsket Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre velkommen i Jerusalem onsdag. Foto: REUTERS/SCANPIX

Israels statsminister Benjamin Netanyahu vil forsøke å få til det som omtales som en «midlertidig, men langvarig» fredsløsning med palestinerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ideen om en slik avtale er slått stort opp i flere av Israels største aviser onsdag, samtidig som palestinske forhandlere er i Brussel for å møte representanter for den såkalte Kvartetten og utenriksminister Jonas Gahr Støre er i regionen som samtaler med begge parter. Muligheten til å få gjenopptatt dialogen med Israel er tema i Brussel.

Les også: Støre gir Israel vetorett

Detaljer om hva en midlertidig ordning vil gå ut på er uklart. Men det er snakk om opprettelse av en palestinsk stat med midlertidige grenser, samtidig som forhandlinger om en endelig avtale fortsetter.

– Eneste mulighet

– Palestinerne er uvillige til å gå inn i seriøse forhandlinger. Derfor vil vi undersøke ideen om et langsiktig, midlertidig arrangement, sier en uidentifisert, men framtredende kilde ved Netanyahus kontor til avisen Israel Hayom. Avisen regnes å stå Netanyahu nær.

– I lys av den ustabile situasjonen i området er den eneste muligheten å gå inn for et midlertidig arrangement, på betingelse av at det er en langsiktig ordning. Det er det vi undersøker akkurat nå, sier kilden med tanke på den politiske uroen i mange land i Nord-Afrika og Midtøsten.

Ikke direkte kontakt

Netanyahu hadde en plan om å sende sin forhandlingsleder, Yitzhak Molcho, til Brussel, men avlyste reisen da det ble klart at han ikke ville få mulighet til direkte samtaler med palestinerne.

Palestinerne har brutt alle direkte kontakter med Israel fordi israelske myndigheter lar byggingen av ulovlige, jødiske bosetninger på den okkuperte Vestbredden fortsatte.

I stedet hadde han et lunsjmøte med utenriksminister Jonas Gahr Støre i Jerusalem onsdag. Støre har onsdag samtaler med alle de viktige aktørene i konflikten: Israels utenriksminister Avigdor Lieberman, statsminister Benjamin Netanyahu, palestinernes president Mahmoud Abbas og statsminister Salam Fayyad. (©NTB)

Personvernpolicy