Jarle og Samuel i god behold

18 år gamle Samuel Massie (t.v.) og kaptein Jarle Andhøy (33) og er i god behold på land. Resten av fra mannskapet fra «Berserk» er imidlertid fremdeles savnet sammen med fartøyet. Foto: NRK
18 år gamle Samuel Massie (t.v.) og kaptein Jarle Andhøy (33) og er i god behold på land. Resten av fra mannskapet fra «Berserk» er imidlertid fremdeles savnet sammen med fartøyet. Foto: NRK

Jarle Andhøy og Samuel Massie befinner seg på land og har vært i kontakt med letemannskaper og familie. De tre øvrige fra besetningen om bord i «Berserk» er imidlertid fremdeles savnet sammen med båten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ekspedisjonsleder Jarle Andhøy og en person til som har vært i kontakt med Hovedredningssentralen Nord-Norge og fortalt at de er i god behold.

Ifølge VG Nett er det 18 år gamle Samuel Massie som er den andre personen som er i god behold på land.

- Det er den mest fantastiske telefonen jeg har fått i mitt liv, sier Anne Marie Ulvolden, moren til Samuel, til Bergens Tidende.

- Samuel ringte i natt. Jeg fikk bare pratet med ham i ett minutt. Men han har det bra, sier hun.

Den 18 år gamle bergenseren, som i går ble meldt savnet, fikk være med på seilturen etter at han deltok i TV-programmet «Sjøsprøyt». Han og Andhøy skulle komme seg til Sydpolen ved hjelp av ATV-er, melder VG Nett.

De to gikk i land på Sydpolen, og det skal nå være tre personer igjen på båten.

- Jeg vet ikke når han kommer hjem, men det viktigste nå er at Samuel er i god behold, sier moren.

Ikke kontakt med båten

– De er på vei tilbake fra Sydpolen og på vei til Scott-basen. De befinner seg nå rundt 160 kilometer fra basen og vil ventelig være framme om to-tre døgn. De har ikke vært i kontakt med det resterende mannskapet på Berserk på flere dager, opplyser vakthavende redningsleder Finn-Tore Sortland til NTB.

Ifølge redningssentralen på New Zealand er det nå fine forhold i området, rundt 15 knops vind, lite is og god sikt.

– De prøver nå å få tak i fly og flere helikoptre for å hjelpe til med letingen fra luften, opplyser Sortland.

Les også: Helikopter leter etter «Berserk»

Resultatløs leting

Samtidig fortsetter helikoptersøket etter Berserk med full styrke. Det var resultatløst onsdag kveld. Rundt midnatt startet søk nummer to.

Da hadde helikopteret fra fartøyet Steve Irwin fylt opp drivstoff slik at det kunne begynne på sitt andre søk.

– Vi konsentrerer oss om å lete på havet og i strandområdene. Været i området er nå mye bedre, og det er god sikt, forteller Mal Holland om bord i Steve Irwin til NTB.

Skipet ankom leteområdet ved 19-tiden onsdag kveld og hadde helikopteret i luften snaue to timer senere. Helikopteret har drivstoffkapasitet nok til å foreta søk i rundt to timer før det må returnere til skipet for å fylle opp tankene.

Les også: 18-åring savnet i Sørishavet

250 kvadratkilometer

– Området vi søker gjennom er på om lag 250 kvadratkilometer, sier kaptein Paul Watson til NTB.

Han forteller at søkene vil kunne foregå gjennom hele dagen.

Watson er først og fremst kjent som leder for dyreverngruppen Sea Shepherd. Det er Sea Shepherd som eier Steve Irwin. Watson har flere ganger vært involvert i aksjoner mot norsk hvalfangst.

Ifølge Hovedredningssentralen Nord-Norge er det russiske forskningsfartøyet Professor Kromov nå på plass i området for å bistå i letingen. Skipet er imidlertid ikke utstyrt med helikopter.

Redningssentralen på New Zealand rapporterer at det er funnet en flåte. Denne stammer ikke fra Berserk, men fra det newzealandske marinefartøyet Wellington, som var involvert i søkets første fase. Dette skipet har nå satt kurs tilbake til New Zealand for etterfylling av drivstoff.

Les også: «Berserk» er savnet

Nødpeilesender

Det var klokken 5.22 tirsdag morgen at Hovedredningssentralen mottok nødmelding via en nødpeilesender fra den norske seilbåten.

Båten har et mannskap på fem menn hvorav fire er nordmenn. To av disse skal være på fastlandet i Antarktis. Ifølge VG Nett antar man at det er to av nordmennene, ekspedisjonsleder Jarle Andhøy (33) og Samuel Massie (18), som befinner seg på land.

Berserk er en 48 fot (14 meter) stor seilbåt som er kjent fra blant annet TV-serien «Berserk mot Nordpolen» på NRK. (©NTB)

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden