Desperat leting etter overlevende

Antall døde etter jordskjelvet på New Zealand har steget til 75, mens 300 er savnet. Statsminister John Key erklærer nasjonal unntakstilstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ødeleggelsene i Christchurch har et grusomt omfang, sa Key da han onsdag utvidet unntakstilstanden i byen til å gjelde hele landet. Beslutningen ble tatt etter at regjeringen var samlet til krisemøte.

Les også: Lar de døde ligge


Politiet opplyser at 500 redningsarbeidere deltar i letingen etter overlevende etter jordskjelvet.

– Det er et fryktelig blodbad over hele byen. Døde mennesker ligger i gatene, de er innesperret i biler og knust under bygningsmassene, sier overbetjent Russel Gibson til Radio New Zealand.

Les også: - Menneskene er det viktigste


Sender SMS

Christchurchs ordfører Bob Parker sier antallet bekreftede omkomne er steget til 75 og at så mange som 300 er registrert savnet. Det er uklart hvor mange av disse som ligger under sammenraste bygninger. Noen kan ha mistet kontakten med familie og venner på grunn av kaoset som oppsto etter skjelvet tirsdag.

Redningsmannskapene får tekstmeldinger og hører bankelyder fra folk som fortsatt er fanget under bygningsrestene. For noen er det allerede for sent, mens andre må få lemmer amputert på stedet før de kan reddes.

Reddet til slutt

En av de heldige som er blitt reddet uten store fysiske skader, er Anna Bodkin, som ble hentet ut nesten 26 timer etter det kraftige jordskjelvet.

Hun søkte tilflukt under et skrivebord da kontorbyggingen hvor hun jobbet, raste sammen rundt henne.

Les også: Var en mil fra skjelvets senter


Bodkins ektemann forteller at hun lo da hun omsider ble reddet ut, etter at redningsmannskapene møysommelig hadde jobbet seg fram til stedet hvor hun befant seg. Deretter ble hun kjørt til sykehus for en legesjekk.

Ordfører Bob Parker beskriver redningsaksjonen som et mirakel som gir håp til dem som fortsatt savner sine kjære.

Les også: Reddet fra ruiner etter jordskjelv i New Zealand


Stanser søk

I en annen bygning, hvor det lå en TV-stasjon og en språkskole, har politiet imidlertid gitt opp å finne overlevende.

– De har fortalt oss at det ikke lenger er noe håp, sier en kvinne som forteller at svigerbroren hennes ligger under bygningsrestene.

Hun er tydelig rystet, og andre pårørende på stedet står med tårer i øyene etter å ha fått vite at redningsarbeidet avsluttes.

Det antas at ti japanske studenter er blant de omkomne i denne bygningen. Til sammen er 23 japanske statsborgere savnet etter naturkatastrofen. (©NTB)

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden