Brøt sammen i retten

FØLGER RETTSSAKEN: Her er Egil Vildmyren og barna Veronica og Alexander på vei inn til byretten i København mandag formiddag. Foto: Scanpix Denmark
FØLGER RETTSSAKEN: Her er Egil Vildmyren og barna Veronica og Alexander på vei inn til byretten i København mandag formiddag. Foto: Scanpix Denmark

Victoria (17), datteren til den drepte flyvertinnen Vera Vildmyren, forlot rettssalen gråtende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om rettssaken

• Vera Vildmyren (42) var flyvertinne i SAS.

• 1. mars i fjor sjekket hun inn på Radisson Blu i København. Hun skulle til Beijing dagen etter.

• Om kvelden tok Marian Clita (59) seg inn på hotellrommet hennes. Han påførte henne kutt i halsen og slag mot hodet slik at hun døde.

• Clita har erkjent legemsbeskadigelse med døden til følge, men erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen, som lyder på drap.

• Clita har en rekke dommer bak seg, blant annet for drap, våpensmugling og svindel.

(Kilde: NTB)

Enkemannen til Vera Vildmyren, Egil Vildmyren, og barna Veronica (17) og Alexander (15) følger rettssaken som startet i København i morges. På tiltalebenken sitter rumeneren Marian Clita (59), som ifølge dansk politi drepte den norske flyvertinnen Vera Vildmyren (42) på et hotellrom 1. mars i fjor.

Les også: Bestialsk drap av norsk flyvertinne for retten

Datteren til Vera Vildmyren måtte i ettermiddag forlate rettslokalet i gråt etter å ha sett de siste bildene som viser hennes mor i live, skriver Ekstrabladet.dk.

Overvåkningsvideoen viser en glad Vera Vildmyren, som snakker med sine kolleger i heisen på vei opp til rom 2025 i 20. etasje.

På det samme rommet ble hun dagen etterpå funnet drept av rengjøringspersonalet.

Fikk øyekontakt

I formiddag fikk offerets familie for første gang se mannen som tok livet av moren deres.

Familien sier til VG Nett at de er glade for beslutningen om å følge rettssaken.

- Jeg er glad for at jeg har sett mannen som var den siste mamma fikk se i sitt liv, sa Veronica Vildmyren (17) tidligere i dag.

Familien har hatt et beintøft år.

- Det er hardt å være her, men vi unngår det verste som detaljer og bilder fra drapet. Vi har sett nok, sier Egil Vildmyren (51) til Dagbladet.no.

Den 42 år gamle flyvertinnen Vera Vildmyren ble rumenske Marian Clitas offer da han angrep henne med kniv, metallrør og et brekkjern på Hotel Radisson Blu i København i fjor. Foto: Scanpix. Den 42 år gamle flyvertinnen Vera Vildmyren ble rumenske Marian Clitas offer da han angrep henne med kniv, metallrør og et brekkjern på Hotel Radisson Blu i København i fjor. Foto: Scanpix.

Feil på dør

Aktor, statsadvokat Anne Birgitte Stürup, har i formiddag gått gjennom saken og vist bilder på storskjerm. Hotellrommet der Vera Vildmyren ble drept, bar preg av at hun kjempet for livet sitt.

Clita har i politiavhør fortalt at døren til rommet ikke var låst. Aktor fortalte i sitt innledningsforedrag at døren hadde en liten feil, skriver Aftenposten.no.

- Hvis man åpner døren og skubber til den så den blir lukket, så låser den ikke med mindre man gir den et siste trykk, fortalte aktor.

Døren ble stående åpen med en glippe på to-tre centimeter, en feil som kan ha kostet Vera Vildmyren livet.

FEIL PÅ HOTELLDØR: Vera Vildmyren ble funnnet drept i 20. etasje på på Hotel SAS Radisson Blu i København. Foto: ScanpixFEIL PÅ HOTELLDØR: Vera Vildmyren ble funnnet drept i 20. etasje på på Hotel SAS Radisson Blu i København. Foto: Scanpix

Klaget over at han ikke fikk røyke

Det første tiltalte gjorde da han kom inn i retten og satte seg på benkeraden foran familien, var å klage over at han ikke får lov å røyke i rettsbygningen.

- Får man ikke røyke i dette landet? Jeg kan ikke sitte her i to timer uten å røyke! Hvem har funnet på disse reglene? Er det dronningen? ropte han, ifølge Ekstrabladet.dk.

En av de to betjentene som fulgte ham inn, fikk roet ham ned, og etter et par minutter kunne saken starte.

Egil Vildmyren og barna forlot rettssalen da aktor startet å lese tiltalebeslutningen, der det brutale drapet er beskrevet. Kort tid etter kom de tilbake, tydelig preget av alvoret.

Nekter straffskyld for drap

Marian Clita (59) nekter seg skyldig i drap, men i politiavhør har han erkjent at det var han som slo 42-åringen i hjel.

- Han erkjenner vold med døden til følge og tyveri, sa hans forsvarer, advokat Michael Steffensen, i sin korte innledning.

Under det siste fengslingsmøtet valgte Clita å sparke sin forsvarer, advokat Knut Meden. Retten har tvunget Clita til å få oppnevnt en ny dansk advokat til å forsvare seg.

Risikerer forvaring

Marian Clita er tiltalt for drap og grovt ran av den norske kvinnen. Han oppsøkte Vera Vildmyren på hennes hotellrom i 21. etasje på Radisson Blu på Amager i København, snek seg inn på rommet hennes, og utsatte henne for dødelig vold.

Obduksjonsrapporten viste at hun ble drept med mange slag mot hodet. Clita har fortalt politiet at Vildmyren var et tilfeldig offer.

ABC Nyheter snakket med Clita samme dag som han meldte seg for politiet, og i en av samtalene innrømmet han å ha drept en kvinne på et hotell i København.

Les også: - Ja, jeg drepte en kvinne i København

Clita er tidligere dømt for drap i hjemlandet Romania. Nå risikerer han å bli dømt til forvaring. Det er satt av fire dager til rettssaken.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden