- Massakre i Libya

Demonstrasjonene i Libya har krevd flere liv melder libysk media fredag kveld. Foto: AFP Photo/HO/Libyan TV
Demonstrasjonene i Libya har krevd flere liv melder libysk media fredag kveld. Foto: AFP Photo/HO/Libyan TV

Flere titalls demonstranter drept, men myndighetene skal ha flyktet fra flere byer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen i Libya er meget spent etter den fjerde dagen med utstrakte demonstrasjoner. Muammar Gaddafis regime har bannlyst all presse fra landet, men flere ubekreftede rapporter fra landet melder om brutale sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker.

Dødstallene er usikre, men ifølge opposisjonsledere skal så mange som 61 personer ha blitt drept de siste tre dagene, ifølge The Guardian.

Amnesty International sier minst 46 personer har blitt skutt og drept av sikkerhetsstyrker i løpet av de siste tre dagene. Ifølge Amnestys kilder ved al-Jala sykehus i Benghazi har de vanligste skadene vært skuddsår i hodet, brystet og nakken.

- Massakre

Umm Muhammad, en politisk aktivist i Benghazi, sier 38 personer er drept i byen.

- De brukte skarpe skudd her, ikke bare tåregass. Dette er en grusom massakre – i Benghazi, i al-Bayda, i hele Libya. De har sluppet løs fanger fra fengslene så de kan angripe demonstrantene. Hele det libyske folk vil rive ned regimet, sier han til The Guardian.

Sikkerhetsstyrker

Uroen er spesielt høy i Benghazi. Ubekreftede rapporter sier at alle sikkerhetsstyrkene har trukket seg ut av bykjernen etter å ha blitt overveldet av demonstranter. Demonstranter skal også ha brent ned en lokal radiostasjon i byen og sender nå meldinger på nettradio, ifølge Al Jazeera.

Ifølge libyske tjenestemenn har sikkerhetsstyrkene også trukket seg ut av sentrum i byen al-Bayda, men prøver nå få tilbake kontroll over byen for å hindre et opprør, ifølge The Telegraph.

Store demonstrasjoner

Demonstrasjonene mot Muammar Gaddafi begynte tirsdag denne uken, og uroen har intensivert i løpet av de siste dagene. Titusenvis av demonstranter var ute i gatene torsdag, og fredag var det begravelser for flere som har omkommet i sammenstøt tidligere i uka.

Gaddafi er den lengst sittende diktatoren i Midtøsten. Han kom til makten i et militærkupp i 1969 og har siden styrt landet med en jernhånd.


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden