Kan bli første kvinne med forvaring for overgrep

Aktor, statsadvokat Iris Storås i samtale med advokatene Sverre Næss og Steffen Brandstad før overgrepssaken i Alvdal, der fem personer står tiltalt for seksuelle overgrep på barn, startet i Elverum tingrett. Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)
Aktor, statsadvokat Iris Storås i samtale med advokatene Sverre Næss og Steffen Brandstad før overgrepssaken i Alvdal, der fem personer står tiltalt for seksuelle overgrep på barn, startet i Elverum tingrett. Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Den 46 år gamle hovedtiltalte moren i Alvdal-saken kan fredag bli den første kvinnen i Norge som dømmes til forvaring for overgrep mot barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om overgrepssaken i Alvdal

* Tre menn og to kvinner er tiltalt for grove overgrep mot to mindreårige søskenpar i Alvdal.

* På tiltalebenken sitter det ene søskenparets mor og eks-samboer, det andre søskenparets foreldre og en nabo.

* Tiltalen omfatter blant annet voldtekt, incest og filming/fotografering av de seksuelle overgrepene.

* Ifølge tiltalen pågikk overgrepene fra høsten 2003 til høsten 2007. Barna var mellom seks og elleve år da overgrepene skal ha startet.

* Rettssaken startet i Nord-Østerdal tingrett 11. januar og ble avsluttet torsdag 3. februar.* Dom faller fredag 18. februar.

I dag sitter det 75 forvaringsdømte i norske fengsler, bare to av dem er kvinner. Begge er dømt for drap, ifølge Kriminalomsorgsavdelingen i Justisdepartementet.

Hvis den 46 år gamle hovedtiltalte kvinnen i Alvdal-saken blir kjent skyldig fredag, kan hun bli den første kvinnen som dømmes til forvaringsstraff for seksuelle overgrep mot barn. Det bekrefter forsker Berit Johnsen ved Kriminalomsorgens utdanningssenter (Krus).

Les også: Alvdal-saken kan bli veltet

– Bare sju kvinner er dømt til forvaring siden denne straffereaksjonen ble innført i 2002. Ingen av dem er domfelt for sedelighetsforbrytelser, sier hun til NTB.

Da den omfattende overgrepssaken startet i Nord-Østerdal tingrett for halvannen måned siden, erkjente kvinnen straffskyld for et seksuelt overgrep mot sin egen sønn. Senere vedgikk hun også at hun hadde et videoopptak av ekssamboeren som forgriper seg på hennes datter.

Les også: Lagmannsretten klar for anker i Alvdal-saken

Vil ha strenge straffer

Klokken ti fredag begynner tingrettsdommer Tom Urdahl å lese opp dommen i en av de groveste overgrepssakene som er blitt ført for en norsk domstol. I løpet av rundt halvannen time vil han blant annet ha svart på om de to hovedtiltalte har gjort seg skyldige i gjentatte overgrep over flere år mot kvinnens to barn, samt barna til et naboektepar.

Aktor Iris Storås har lagt ned påstand om forvaring i 13 år for den hovedtiltalte kvinnen, med en minstetid på åtte år. Den hovedtiltalte mannen (64), som er kvinnens tidligere samboer, risikerer 14 års forvaring, med en minstetid på ni år dersom han blir funnet skyldig. Forvaring er imidlertid en tidsubestemt straff, som innebærer at domfelte må godtgjøre at det ikke lenger er fare for nye forbrytelser før han eller hun kan løslates. Det kan tidligst skje når minstetiden er utløpt.

Les også: Svake avhør kan gi frifinnelse

Forvaring idømmes i tilfeller hvor det er begått særlig alvorlige forbrytelser – først og fremst vold og drap, samt seksualforbrytelser – hvor retten mener samfunnet trenger et ekstraordinært vern mot den domfelte. Gjentakelsesfaren veier svært tungt i dommernes vurderinger.

– Sprenger grenser

De øvrige tre tiltalte i saken risikerer også svært strenge straffer. Et naboektepar skal ha medvirket til overgrepene ved å tvinge sine barn til å begå seksuelle handlinger med de hovedtiltalte, og en mannlig nabo har sett og oppmuntret til overgrep, samt hatt sex med moren mens barna så på. Verken aktoratet eller forsvarerne klarte å finne grunnlag i rettspraksis for straffenivået Storås ba retten legge seg på.

Les også: Frykter Alvdal-filmer er spredd på nettet

– Denne saken sprenger alle grenser, og det må avspeile seg i straffenivået, argumenterte Storås i sin avslutningsprosedyre.

Hun la ned påstand om sju års fengsel for naboekteparet, mens den femte tiltalte (63) må straffes med tre års fengsel, mente aktor.

Ofrene i saken – de fire barna som i dag er i tenårene – har samlet krevd oppreisningserstatning på 8,9 millioner kroner. De største kravene blir rettet mot de to hovedtiltalte. (©NTB)

Les også:

Ber om 13 og 14 års forvaring i Alvdal-saken

- Bildene viser bare bruddstykker av overgrepene

- Stor fare for at hovedtiltalte begår nye overgrep

Mener hun ikke kunne ha avdekket overgrepssak

- Mamma ba meg bli surrogatmor

Svik etter svik i Alvdal-saken

Sjokket i Alvdal

Alvdal-tiltalt kastet ut av sykehus

Fant nedgravd harddisk

- Kledde av besøkende barn

Gutt beskrev grove overgrep fra mor og stefar

Overgrepstiltalt kvinne husket lite

Nektet ethvert kjennskap til overgrepsbilder

Lo da han fikk se overgrepsbilde

Erkjenner delvis skyld i overgrep

Tidligere forsvarer i Alvdal-saken etterforskes

Mor tiltalt for overgrep

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden