Gaddafi – Libyas sterke leder

Ingen nåværende leder i den arabiske verden har sittet lenger ved makten enn Libyas Muammar Gaddafi. Nå spør mange seg om han er den neste som tvinges til å gå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Muammar Gaddafi
* Oberst og leder i Libya

* Født i Sirte i Libya i 1942

* Utdannet jurist og offiser

* Tok makten i et militærkupp i 1969. Avskaffet monarkiet og opprettet Den libyske arabiske republikk

* Styrer på grunnlag av en ideologi som kombinerer arabisk nasjonalisme med velferdsstat basert på store oljeinntekter

* Støttet frigjøringsbevegelser og terrorbevegelser over hele verden.

* Respektert i Afrika som han går inn for å samle og gir betydelig bistand til

* Har de siste årene åpnet seg mot Vesten (©NTB)

Protestbølgen i Midtøsten og Nord-Afrika har nådd Libya, der flere demonstranter er drept i sammenstøt med sikkerhetsstyrker de siste dagene. Aktivister og demokratiforkjempere krever regimets avgang og roper slagord som «Gaddafi, gå av».

Les også: Demonstranter slåss mot politi i Libya

Slike utsagn har nok ikke oberst Gaddafi hørt så ofte de siste 41 årene, selv om det har forekommet protester mot regimet før. De har imidlertid raskt blitt slått ned.

Se demonstrasjonene for og mot Gaddafi

Ifølge menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch ble minst 14 aktivister pågrepet av libyske myndigheter torsdag.

Ung kuppmaker

Gaddafi tok makten i Libya i et statskupp i 1969, i en alder av 27 år.

Offisielt er det ikke han som har makten i landet, det styres av flere folkekomiteer, kalt Jamahiriya. Gaddafi liker å framstille seg som Libyas åndelige veileder, som har overoppsyn med det han kaller en versjon av direkte demokrati, ifølge BBC.

I virkeligheten, hevder kritikerne, er han en autoritær leder som har full kontroll over sitt land og sitt folk.

Hans politiske ideologi er en «forente stater» av afrikanske land samt økende panarabisk nasjonalisme.

Gaddafi selv har i årenes løp gått fra å være obersten i uniform til kun å bære kaftaner. Han dyrker sine beduinrøtter og slår opp store beduintelt enten han er hjemme i Tripoli eller på toppmøter i utlandet.

Her omgir han seg med sine etter hvert velkjente kvinnelige, tungt bevæpnede livvakter og sin ukrainske sykepleier og nære fortrolige.

Terroraksjoner

Gaddafi var uglesett av Vesten på 1970-, 80- og 90-tallet, blant annet fordi han lot militante frigjøringsgrupper som IRA og PLO ha baser i landet. Washington mente Gaddafi finansierte en rekke terroraksjoner både i og utenfor den arabiske verden.

USAs president Ronald Reagan kalte Gaddafi for «den gale hunden» og gjorde flere forsøk på å få styrtet ham. Det dårlige forholdet mellom Gaddafi og Vesten toppet seg med USAs bombeangrep mot Tripoli og Benghazi i 1986 og Lockerbie-bomben i 1988, da et PanAm-fly på vei fra Storbritannia til USA eksploderte over Skottland.

USA og Storbritannia mente Libya sto bak bomben, og en libyer ble senere dømt for terrorangrepet. Terroraksjonen førte også til en rekke strenge sanksjoner mot Libya gjennom hele 90-tallet.

Tilnærming

Først i 2003, da Gaddafi tok ansvaret for Lockerbie-bomben, samtidig som han gikk bort fra planene om å utvikle masseødeleggelsesvåpen, begynte FN å heve sanksjonene mot Libya.

Det siste tiåret har Gaddafi sakte, men sikkert gått fra å være et internasjonalt utskudd til å bli en akseptert, men fortsatt uforutsigbar, leder.

Da opprøret i Midtøsten begynte å utarte, var det lite å høre fra Libya. Landet har store oljeinntekter, og Gaddafi kan bruke store summer på å betale misfornøyde innbyggere til å holde seg i ro.

Men nå virker det likevel som om libyerne begynner å vise sin misnøye. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden