Anerkjennelse av palestinsk stat:Støre gir Israel vetorett

Lar norsk anerkjennelse stå opp til Israel: Jonas Gahr Støre, her på besøk hos Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem i januar. Foto: Erlend Aas/SCANPIX
Lar norsk anerkjennelse stå opp til Israel: Jonas Gahr Støre, her på besøk hos Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem i januar. Foto: Erlend Aas/SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

111 stater har anerkjent en palestinsk stat innen FN-vedtatte grenser. Jonas Gahr Støre vil ikke det før Israel har inngått en fredsavtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge vil forbli blant mindretallet av verdens stater som ikke vil anerkjenne en palestinsk stat før Israel har sagt seg villig til å inngå en avtale med palestinerne.

Det gjør utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) klart i dette intervjuet med ABC Nyheter.

Uttalelsen kommer 18 år etter forgjeves forhandlinger på grunnlag av Osloavtalen om fred og to stater. Samtidig har Israel gjenopptatt utbygging av ulovlige bosettinger på palestinsk område og skaper nye realiteter på bakken.

Utenriksministeren vil heller ikke oppfordre det nye Egypt til å åpne blokaden av den avsperrede palestinske enklaven Gaza, der 1,6 millioner mennesker er innesperret.

- Anerkjenner bare realiteter

- Norge vil være blant de første til å anerkjenne en palestinsk stat den dagen det foreligger en fredsavtale med Israel, med avklarte sluttstatus-spørsmål, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også da Norge var okkupert av Tyskland, var Norge anerkjent av andre stater. Nils Butenschøn

- I dag, med Norges engasjement i fredsprosessen, er det ikke vår linje å anerkjenne visjoner, men realiteter, framholder utenriksministeren.

- Over 100 land har anerkjent Den palestinske stat, uten at de har blitt selvstendig av den grunn, legger han til.

- Men det jeg har sagt, er at hvis forhandlingene fullstendig bryter sammen og tostatsløsningen havarerer, må vi vurdere spørsmålet om anerkjennelse på nytt.

Les: Israel frykter anerkjenning av palestinerne.

Venter til de kan

- Bør ikke Norge anerkjenne en palestinsk stat før Israel gjør det?

- Vi anerkjenner stater når de er i stand til å være stater. Vi anerkjenner palestinernes rett til å opprette en egen stat, men tar palestinerne og israelerne på ordet når de sier de skal forhandle seg fram i spørsmål som grenser, Jerusalems status og situasjonen for de palestinske flyktningene, svarer Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Knuser flyktningenes drøm.

Butenschøn: - Gir Israel vetorett

- I realiteten er dette å gi Israel vetorett over en palestinsk stat, sier Midtøsten-ekspert og leder av Norsk senter for menneskerettigheter, Nils Butenschøn.

- Ingen kan være i tvil om at Israel har maktmidler til å hindre en palestinsk statsdannelse hvis de ønsker det. En stat må ha kontroll i et bestemt territorium og være i stand til å forsvare sine grenser, sier Butenschøn og legger til:

- Men det er ikke noe i veien for å foreta en politisk anerkjennelse av en statsdannelse. Også da Norge var okkupert av Tyskland, var Norge anerkjent av andre stater.

Støre: - Ikke lovende

Det er blitt kjent gjennom lekkasjer at palestinernes president Abbas har vært villig til å gi svært store innrømmelser til Israel mot å få en fredsavtale. Svaret var at Israel i år gjenopptar utbygging av ulovlige bosettinger på palestinsk område. Og palestinernes sjefforhandler har trukket seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ser du fortsatt for deg at en avtale skal komme på plass innen høsten, 18 år etter Osloavtalen, Jonas Gahr Støre?

- Israel, Palestina og USA har gitt seg selv tid til september. Det ser ikke lovende ut. Uroen i Egypt gjør situasjonen ytterligere vanskeligere. Men det er ikke for oss å trekke spådommer ut av dette.

USA støtter uansett

USAs president Barack Obama prøvde i fjor høst å legge press på Israel for å imøtekomme palestinernes krav om en stat. Han fikk ikke israelerne til å rikke seg. USA fortsetter likevel sin milliardstøtte til Israel.

- Er det mulig å få Israel til å bevege seg så lenge USA fortsetter sin milliardstøtte til Israel?

- USA må vurdere sine muligheter til å påvirke alle parter. De er fortsatt ledende utenfra. Men det har vist seg at det også har sine begrensninger, svarer Støre.

- Bør det nye Egypt åpne sin grense mot Gaza?

- Det har jeg ingen kommentar til nå, sier utenriksministeren.