NVE vil ha nye kraftmaster langs kysten ved Bergen

NVE vil bygge nye kraftlinjer nord for Bergen Arkivfoto: Alf Ove Hansen (NTB/Scanpix)
NVE vil bygge nye kraftlinjer nord for Bergen Arkivfoto: Alf Ove Hansen (NTB/Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil bygge kraftlinje gjennom fire kommuner mellom Kollsnes og Mongstad langs kysten nord for Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ledningen vil være godt synlig og gå rett gjennom områder med truede fuglearter.

Ledningen vil ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) være viktig for etableringen av en robust kraftforsyning til Bergen og til Kollsnes. Den er planlagt som det første leddet i etableringen av en ringforbindelse fra Modalen til Kollsnes, som vil kunne forbedre forsyningstryggheten til bergensområdet ytterligere.

Om lag 20 kilometer av den totalt 35 kilometer lange strekningen mellom Kollsnes og Mongstad vil bestå av kraftmaster og luftledning. NVEs innstilling skal endelig behandles av Olje- og energidepartementet.

NVE ønsker også nye kabler fra Kollsnes til Troll A-plattformen.

Ville ha kabel

Kommunene som berøres av planen er Øygarden, Radøy, Austrheim og Lindås. Ordførerne ønsket at hele linjen skal legges i kabel, slik at den ikke vil være synlig, skriver Aftenposten. Naturvernforbundet og NVE selv beskriver området i Austrheim som et spesielt sårbart naturområde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NVE er klar på at kraftledningen vil være synlig fra mange områder, spesielt i det åpne landskapet i Austrheim. Luftledningen vil gå gjennom områder med rødlistede fuglearter og områder med stor verdi for friluftsliv og kulturmiljø. NVE-direktør Agnar Aas forsvarer likevel innstillingen med at kraftlinjen er avgjørende for å sikre strøm til folk i bergensområdet.

Han er klar over at deler av traseen vil ramme sårbar natur, men legger til at mastene vil være lavere enn andre master, og at det vil bli stilt strenge vilkår til utbyggeren BKK Nett for å redusere skadevirkninger for miljøet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hardanger-variant

Ordfører Jon Askeland (Sp) i Radøy kommune sier til Aftenposten at det er et stort lokalt engasjement i saken, og at den vil bli en kystvariant av Hardanger-opprøret.

– Dette er langt mer dramatisk enn Hardanger. Inngrepet i naturen vil bli mer synlig fordi kraftmastene vil bygges i et flatt og åpent kystlandskap, sier Askeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener innstillingen fra NVE, dersom den blir stående, vil gjøre det svært vanskelig for ham som Sp-politiker å forsvare regjeringen i lokalvalgkampen senere i år.

Kraftforsyning

Avdelingsdirektør Rune Flatby i NVE opplyser til avisa at miljøhensyn er blitt vurdert, men at de viktigste hensynene har vært leveransesikkerhet til Bergen og god kraftforsyning til gassanlegget på Troll.Han sier at politikerne på Stortinget ikke åpner for merkostnader som sjøkabel vil innebære, og at NVE derfor satser på rimeligere master i stedet.

Sjøkabel blir både dyrt og vanskelig

Samtidig kommer meldingen om at sjøkabel i Hardanger blir både dyrere og vanskeligere enn først antatt, viser utredningene som overleveres regjeringen tirsdag, ifølge NRK.

Undersøkelsene av bunnforholdene i området i fjor høst viser at det er bratt der kabelen skal gå ned i fjorden og opp igjen fra vannet. Det gjør selve byggingen av den omstridte kabelen vanskeligere.

De nye beregningene viser dessuten at totalprosjektet blir dyrere enn kostnadsberegningene fra 2006. Årsaken er at disse beregningene ikke tok hensyn til pris på anleggene i vannkanten i kabelendene, melder NRK.

Utredningene om kraftlinjen i Hardanger overleveres regjeringen tirsdag.n(©NTB)

Les flere nyheter her