Kan skade synet

Lyspærer laget med LED-teknologi kan virke skadelig på øynene, ifølge franske forskere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Lyspærer laget med LED-teknologi kan virke skadelig på øynene, ifølge franske forskere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

LED-lys kan være skadelig for øynene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det franske byrået for mat, miljø og yrkessikkerhet, Anses, viser til mulige skader på øynene i en ny rapport, melder DinSide.


Bruken av dioder i belysning utgjør en helserisiko, hevder forskerne. Den blå komponenten i lyset har kort bølgelengde, som skal påvirke netthinnens celler negativt. Særlig barn er utsatt, samt dem som ofte er eksponert for diodebasert belysning. Lyspærer til hjemmebruk skal ikke være skadelige.

- Ingen kilder brukt til belysning hjemme kommer opp i skadelige mengder blått lys under vanlig bruk, sier forsker ved Statens Stråleverns seksjon for ikke-ioniserende stråling, Terje Christensen, til DinSide.

Les også: Farvel til gammeldagse lyspærer

Ifølge den franske rapporten kan diodene gi lyst som er 1.000 ganger mer intenst enn vanlig lys.

Philips, som er produsent av LED- (light-emitting diode) lyspærer, sier pærene er trygge for forbrukerne fordi det i Europa finnes en rekke forskrifter produsentene må følge.

- Forskriftene sørger for at produktene er trygge å bruke og ikke påvirker forbrukernes helse. Det vil si at det er like trygt å bli utsatt for lys fra LED-lyspærer som fra naturlige lyskilder, sier representanter for selskapet i en uttalelse til DinSide.

Les også: Strømsparing: Lyspærer

Personvernpolicy