Kuttet hele internett

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egyptiske myndigheter har sperret befolkningens tilgang til internett i påvente av demonstrasjoner etter fredagsbønnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I natt har Egypt sperret ikke bare Facebook, men hele internett. Det er et bevis for hvor betydningsfullt myndighetene tror dette mediet er, sier førsteamanuensis Albrecht Hofheinz ved Universitetet i Oslo. Han har spesialisert seg på ytringsfrihet og bruk av internett i den arabiske verden.


Egypts innenriksdepartement advarer om «besluttsomme tiltak», mens opposisjonelle planlegger demonstrasjoner etter fredagsbønnen ved middagstider. Det er fjerde dag på rad for de alvorligste protestene mot regjeringen i landet på flere tiår.

ABC TV: Her blir han skutt

«Twitterrevolusjon»

Advarselen kommer samtidig som internettjenester og tekstmeldinger til mobil ble kuttet over hele landet, melder AFP. Demonstrantene har brukt disse kommunikasjonsplattformene til å organisere seg.

- Siden demonstrasjonene startet tirsdag har det vært problemer med tilgang både til Facebook og Twitter, som er hovedmediene der informasjon har blitt spredt. Vi har aldri tidligere sett at hele internett har blitt sperret på denne måten noe sted i regionen, sier Hofheinz.

Siden «Jasminrevolusjonen» i Tunisia har medieforskere diskutert hvor betydningsfulle de sosiale mediene egentlig er.

- Noen har påpekt at de fleste i Tunisia ikke bruker Twitter og at det dermed ikke er riktig å snakke om en «Twitterrevolusjon», sier Hofheinz.

- I hele den arabiske verden har Tunisia vært landet der internett ble kontrollert og sensurert mest. Selv under disse omstendighetene var det ikke mulig for de tunisiske myndighetene å hindre informasjon i å spre seg og komme ut av landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror det er denne erfaringen som gjør at Egypt nå har valgt å koble hele landet ut fredag, sier han.

Kontoret til den egyptiske statsministeren skal ha sendt ut en uttalelse hvor det benektes at Facebook og Twitter er stengt.


Les også: Spenningen øker i Egypt

Trosser forbud

Medlemmer av den pro-demokratiske gruppen 6. april-bevegelsen har lovet å fortsette og ta til gatene. De trosser dermed et forbud mot demonstrasjoner som ble annonsert onsdag. Aktivistene har sirkulert SMS-meldinger og postet appeller på Facebook om nye demonstrasjoner, der de krever «retten til å leve i frihet og verdighet». Fredag var imidlertid internett utilgjengelig, og tekstmeldinger fra mobil ble stanset.

- Strategiske aktivister på gatene bruker alle informasjonskanaler de har til rådighet, først og fremst tekstmeldinger på mobil og Twitter, for å gi beskjed om hvor folk samles. Hvis det nå er umulig å få tilgang vil det ha en effekt, sier Hofheinz.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel tror han det som vil skje etter fredagsbønnen ikke nødvendigvis avhenger av internettilgang.

- Folk som kommer ut fra moskeene vil ikke trenge de sosiale mediene for å snakke med alle de andre som kommer ut fra moskeene. Det blir mer en dynamikk mellom folkemassene og sikkerhetsstyrkene. Det er umulig å forutse hva som vil skje, sier Hofheinz.

- Det egyptiske regimet har lange tradisjoner med bruk av sivilt politi, sikkerhetsstyrker og det militære til å slå hardt ned på demonstrasjoner. Det er fullt mulig det vil komme til voldelige sammenstøt i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Egypt varsler tiltak mot demonstranter

Sju drept

Demonstrasjonene er de største i Egypt på tre tiår. Sju mennesker har blitt drept, fem demonstranter og to politifolk, og mer enn 100 er såret. Ifølge myndighetene har omkring 1000 mennesker blitt pågrepet siden demonstrasjonene begynte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Alle vil vite om Hosni Mubaraks regime vil bli styrtet, men det er umulig å forutse. Slås det veldig hardt ned kan det enten knekke viljen til demonstrantene eller føre til økt radikalisering, sier Hofheinz.

- Selv tror jeg mer på langsiktige endringer. Tunisia har vist at det er mulig å styrte en langvarig diktator, og det vil leve videre i folkets minne selv om de nå ikke vil klare å styrte Mubarak. Det tar bort en myte om at regimene er uangripelige, sier han.

Landets største opposisjonsbevegelse, Det muslimske brorskap, uttalte sent torsdag at det vil delta i fredagens demonstrasjoner. Dette er nye takter for brorskapet, som tidligere har hatt en forsiktig tilnærming til demonstrasjonene som begynte tirsdag.

Minst 20 medlemmer av Det muslimske brorskap ble pågrepet natt til fredag, sier organisasjonens advokat Abdelmoneim Abdel Maqsoud til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Anonymous angriper Egypt

ElBaradei

Landets ledende dissident, nobelprisvinner Mohamed ElBaradei, sier også at han vil ta del i demonstrasjonene. Han ankom landet sent torsdag etter et besøk i Wien.

- Ønsket om endring må respekteres, sier han.

- Regimet må ikke bruke vold mot demonstrantene. Tidligere, i Wien, har han uttalt at han er klar for å «lede overgangen» i Egypt om han blir spurt.

Demonstrasjonene mot Mubaraks regime, inspirert av «Jasminrevolusjonen» i Tunisia, har sendt sjokkbølger gjennom regionen.

Egypt er en av USAs nærmeste allierte i regionen, men analytikere sier myndighetene i USA er stadig mer bekymret for at uviljen mot politiske reformer kan føre til økt uro.

Blant demonstrantenes krav er innenriksministerens avgang, en stans i den flere tiår lange unntakstilstanden og en økning av minstelønna.

Les også: ElBaradei: - Mubarak må gå