Vil gi Maria Amelie snarvei til Norge

Islandske politikere foreslår å gi Maria Amelie islandsk pass for at det skal bli lettere for henne å komme raskt tilbake til Norge. Foto: Filippov Alexei / SCANPIX.
Islandske politikere foreslår å gi Maria Amelie islandsk pass for at det skal bli lettere for henne å komme raskt tilbake til Norge. Foto: Filippov Alexei / SCANPIX.

To islandske politikere har fremmet forslag om å gi Maria Amelie islandsk statsborgerskap. Får hun det, kan hun lovlig reise tilbake til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi mener behandlingen hun har fått, er umenneskelig. Derfor har vi fremmet forslag om å gi henne islandsk statsborgerskap, sier Árni Johnsen, som representerer Selvstendighetspartiet på Alltinget, til NTB.

Les også: Ny blogghilsen fra Maria Amelie

Historien til Norges mest omtalte asylsøker vekker engasjement også på Island. For å hjelpe Maria Amelie, som ble sendt tilbake til hjemlandet Russland på mandag, fremmet Allting-representantene Árni Johnsen og Sigmundur Ernir Rúnarsson torsdag forslag om å gjøre henne til islending.

– Det er ikke uvanlig at det skjer. Opp gjennom historien har mange mennesker som av ulike grunner trenger hjelp, fått islandsk statsborgerskap, sier Johnsen.

Les også: Maria Amelie frykter for sitt liv

Han er overrasket over behandlingen norske myndigheter har gitt 25-åringen.

– Vi kjenner nordmenn som hjertevarme mennesker, men behandlingen hun har fått, er unorsk. Derfor vil vi hjelpe henne.

– Gir vi henne statsborgerskap, kan hun lovlig flytte til Norge. Det er jo allerede mange islendinger som bor og arbeider i Norge, påpeker han.

Les også: Maria Amelie landet i Moskva

Saken skal behandles i Alltinget, noe som ifølge Johnsen kan skje allerede i løpet av to til tre uker.

Personvernpolicy