Politianmeldte opplysningsfilm om sex

Den svenske opplysningsfilmen som er ment for seksualundervisning for svenske tenåringer er både politianmeldt og gjenstand for heftig debatt i nabolandet. Foto: SVT (skjermdump)
Den svenske opplysningsfilmen som er ment for seksualundervisning for svenske tenåringer er både politianmeldt og gjenstand for heftig debatt i nabolandet. Foto: SVT (skjermdump)

En animert svensk opplysningsfilm om sex er politianmeldt på grunn av «uanstendig tenåringssex».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 30 minutter lange opplysningsfilmen «Sex på kartet» var ment som et bidrag til seksualundervisningen hos nabofolket, og ble vist på svensk TV i forrige uke.

Reaksjonene har ikke uteblitt. Nå har en TV-seer fra den nordsvenske byen Umeå politianmeldt både den svenske statskanalen og filmens produsenter

Sveriges Televisjon (SVT) og svenske RFSU er anmeldt for animerte scener i opplysningsfilmen som viser samleie mellom tenåringer. Ifølge anmeldelsen mener innklageren at filmen viser mindreårige som har sex, og at scenene «leder ungdommen på avveie».

Kan bli dømt for å ha brutt svensk lov

Dersom det skulle ende med at SVT og RFSU blir siktet etter anmeldelsen, risikerer de å kunne bli dømt for å ha brutt svensk lov for distribusjon av bilder med innhold som kan være umenneskeliggjørende eller på annen måte «forårsake alvorlig fare for den moralske oppdragelsen av unge mennesker».

Cecilia Bäcklander, programdirektør for UR, SVTs undervisningstilbud, avviser påstandene om at filmen fører ungdommen på villspor:

- Dette er en svært godt gjennomtenkt film som har vært planlagt i flere år i samarbeid med RFSU. Vi er uskyldige i å villede unge mennesker eller i å føre dem på avveier. Dette er en ren pedagogisk film, sier hun til den engelskspråklige svenske nettavisen The Local.

Bäcklander innrømmer at filmen tar opp sensitive spørsmål, og er ikke overrasket over at den kan ha utløst negative reaksjoner blant noen seere. Men hun er på ingen måte bekymret for klagen i anmeldelsen som politiet har mottatt.

- Vi har rådført oss med advokater gjennom hele produksjonen, sier hun.

- Basert på fakta

Også lederen av RFSU i Sverige, Åsa Regner, understreker at «Sex på kartet» er seksualundervisning med høy kvalitet, og at filmen er basert på de faktiske spørsmålene som svenske tenåringer tar opp.

- Vi har testen filmen i skolen, og vi vet at den fungerer til sitt formål. Denne filmen fører ikke unge mennesker på villspor. Den gir derimot viktig informasjon til ungdom om seksualitet og kroppen, sier hun.

Klagen, som ble innlevert til politiet i Stockholm, har allerede blitt videresendt til svenske domstoler, som skal vurdere om klagen faller innunder rammen av det svenske lovverket som regulerer ytringsfriheten. Dersom den ikke faller innunder dette, vil klagen bli returnert til politiet som må avgjøre hva de vil gjøre videre med saken.

«Sex på kartet» er den første nye seksualundervisningsfilmen som er produsert for svenske skoler på 25 år. Selv om det er snakk om en animert film, skal mange avscenene der være ganske detaljerte. Filmen inneholder også scener der engasjerte tenåringer utøver seksuell aktivitet med hverandre.

Har også utløst rasedebatt

Filmen er også gjenstand for debatter på nettet, men av helt andre grunner. SVT melder sent onsdag kveld at rasistiske og fremmedfiendentlige kommentarer har haglet i nettdebatter og blogger i kjølvannet av at filmen ble vist på svensk TV. Dette fordi enkelte scener i filmen viser sexscener mellom personer med forskjellig hudfarge.

Nærmere en halv million kommentarer har kommet inn i forekjellige forum der filmen nevnes.

-Vi fikk veldig mange reaksjoner på nettet. En del personer somhar vært med på å lage filmen har blitt redde, sier Cecilia Bäcklander, ansvarig utgivare på UR, til SVT-nyhetene Aktuellt.

Les flere nyheter her

Se innslag fra Aktuelt med klipp fra filmen her:

Personvernpolicy