Salget av Elkem:

Ser lyst på utflagging

Ingen betenkeligheter: Finansminister Sigbjørn Johnsen er ikke bekymret for salg av norske industriselskaper til utlandet. Foto: Thomas Vermes
Ingen betenkeligheter: Finansminister Sigbjørn Johnsen er ikke bekymret for salg av norske industriselskaper til utlandet. Foto: Thomas Vermes

Finansministeren ser ingen problemer med at norsk industri kjøpes opp fra utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) ser ingen betenkeligheter med utenlandske oppkjøp av norsk industri, slik vi nå opplever med Orkla-konsernets salg av Elkem til Kina.

Det gjør han klart overfor ABC Nyheter etter at han fredag morgen deltok på et debattmøte arrangert av den liberale tankesmia Civita.

- Arbeidskraft er landenes viktigste ressurs, understreket Sigbjørn Johnsen i diskusjonen om den økonomiske krisa i Europa.

Hva da med utflagging?

- Hva sier du da om Norge, der private investorer ikke ser ut til å være interessert i industri, mens det hevdes at staten er en dårlig eier?

- Vi investerer mye i utlandet, og det er helt i orden at utlendinger investerer i Norge, svarer finansministeren.

Han minner om at Hydro og andre industribedrifter tidligere i historien er bygd opp på utenlandsk kapital.

På møtet understreket Johnsen at han har et lyst blikk på livet ved å sitere den danske dikteren Benny Andersens utsagn:

«I mange år gikk jeg og var bekymret. Det hadde jeg liten glede av.»

Reinert: - Norge pensjoneres

I går kommenterte derimot økonomen Erik S. Reinert salget av Elkem ved å si at norske politikere med sin næringspolitikk ser ut til å ville pensjonere hele landet.

Les: Rister på hodet av Norge.

Også Senterpartiets finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen, som er foreslått til ny første nestleder i partiet for å kunne utfordre Arbeiderpartiet sterkere, ønsker seg en mer aktiv næringspolitikk.

Les: Raser mot Giskes næringspolitikk.

- Vi har enorme naturressurser, enorme kapitalressurser og en kompetent befolkning. Det vi mangler, er politikk! sa Lundteigen.

Urolig også

I løpet av Civita-debatten uttrykte den optimistiske finansminister Johnsen likevel noen bekymringer også:

- På kort tid er det ikke mulig å vokse seg ut av de problemene vi nå ser i noen land, sa han og viste til at arbeidsløsheten blant unge nå er hele 43,2 prosent i Spania.

- Noe som uroer meg, er hva det over tid betyr for sosial stabilitet dersom ungdommen ikke ser noen framtid, sier Johnsen.

- Kan gå mot svikt

- For norsk politikk er det krevende at europeiske markeder skrumper inn kombinert med utfordringene vi har med konkurranseevnen vår, fortsatte Johnsen. som ikke tar noen løsning for gitt i Europa:

- Vi må stålsette oss for at vi kan gå fra en begrenset krise til en generell tillitssvikt.

- Men jeg er sterk i trua på at de klarer det denne gangen og, la han til.

Svære offentlige kutt

Finansministeren refererte til at OECD mener at statsbudsjettene i de europeiske problemlandene må reduseres med 5 prosent av brutto nasjonalprodukt bare for å stabilisere gjelda på nåværende nivå.

- Tenk dere at jeg om en måned skulle kommet med veska mi til Stortinget og foreslått å kutte 100-130 milliarder av statsbudsjettet! sa han.

- Og Irland må ned med 9 prosent, påpeker han.

Personvernpolicy