Meny

Gransker HV-tillitsvalgte

Kommandør Hans Kristian Herland, sjef for Forsvarets sikkerhetsavdeling, bekrefter at de gransker saken. - Vi er i ferd med å svare Forsvarsstaben, sier han. Foto: Forsvarets mediesenter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Talsmenn for HV-016 risikerer nå å miste sikkerhetsklareringen og da også sin stilling. - Er forsvarsledelsen ute etter å hevne seg?, spør tillitsvalgt ved HV016.

I fjor høst blåste det kraftig rundt HVs spesialsoldater. Etter at man besluttet å legge ned  innsatsstyrken HV016 har både forsvarsminister Grete Faremo, forsvarssjef Harald Sunde og HV-sjef Kristin Lund har sagt at de ønsker å beholde alt personell.

Men samtidig har Forsvarsdepartementet bedt Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA) granske de tillitsvalgte i HV016 for mulige brudd på sikkerhetsinstruksen.

For de som eventuelt mister sitt klareringsnivå vil det kunne ha direkte konsekvenser for den enkeltes videre karriere og tilknytning til Forsvaret.

- Dette føyer seg inn i rekken av saker som viser hvordan Forsvaret behandler sitt personell. Jeg håper forsvarsledelsen ikke er ute etter å skape støy eller hevne seg på tillitsmannsapparatet, sier HV016s soldat-tillitsvalgte Thomas Lund Nielsen til ABC Nyheter.

Gradert informasjon

Det er korrespondanse fra tillitsvalgte til departementet som har kommet i søkelyset. Forsvarsdepartementet mener utdrag fra graderte dokumenter er brukt i argumentasjonen for å beholde HV016-troppene, men det vil ikke Lund Nielsen bekrefte.

- Korrespondansen er ikke offentlig. Men eventuell endret klarering kan i det minste bety at en settes på «hold» og få begrensninger i utøvelsen av sin rolle, mener han.

- Jeg håper forsvarsledelsen ikke er ute etter å skape støy eller hevne seg, sier HV016s tillitsvalgte Thomas Lund Nielsen. Foto: Scanpix- Jeg håper forsvarsledelsen ikke er ute etter å skape støy eller hevne seg, sier HV016s tillitsvalgte Thomas Lund Nielsen. Foto: Scanpix

Allerede neste uke kan det komme en avklaring.

- Vi er nå i ferd med å svare Forsvarsstaben, sier kommandør Hans Kristian Herland, sjef for Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA) som er sentral klareringsmyndighet for personell i Forsvaret, til ABC Nyheter.

- Jeg har ikke lyst å forskuttere, så de får håndtere våre anbefalinger, men jeg tror ikke vi ser på dette som særlig alvorlig, sier FSA-sjefen. 

Herland sier også at de ikke har vurdert enkeltpersoner. Det vil da være opp til staben om dette vil få konsekvenser for de enkelte soldaters fremtidige virke.

FD tok initiativ

Før den planlagte nedleggelsen av innsatsstyrken kom opp til behandling i Stortinget 26. november i fjor, hadde saken allerede vakt offenntlig debatt og støy i flere uker.

I sitt innlegg sa da forsvarsminister Grete Faremo (Ap):

- Det er derfor ikke snakk om oppsigelser eller en reduksjon i det vedtatte volumet på innsatsstyrkene. Det er mitt sterke ønske at det meget kompetente personellet fortsetter sitt virke i Heimevernets innsatsstyrker. Dette er også forsvarssjefen og generalinspektøren for Heimvernet opptatt av.

Men da har Forsvarsdepartementet (FD) allerede bedt om granskning av de tillitsvalgte.

To uker før, 8. november, sender departementet brev til Forsvarsstaben og viser til brev fra de tillitsvalgte til FD hvor de argumenterer for bevaring av HV016-troppene med blant annet utdrag fra graderte dokumenter.

Og en uke etter stortingsdebatten - 2. desember - sender Forsvarsstaben beskjed til Forsvarets sikkerhetsavdeling om å granske korrespondansen:

«Forsvarsdepartementet har bedt Forsvaret å følge opp dersom det i denne sammenhengen er begått brudd på sikkerhetsinstruksen. Forsvarsstaben ber FSA om å vurdere hvorvidt det er begått brudd på sikkerhetsinstruksen og anbefale eventuelle tiltak i saken», skriver sjef for operasjonsavdelingen, generalmajor Erik Gustavsson.

Ingen dialog

HV016s Thomas Lund Isaksen mener både forsvarssjefen og forsvarsministeren selv har spredd skjermingsverdig informasjon. Til NRKs Dagsnytt 18 skal Harald Sunda ha opplyst at det finnes 190 operatører i HV016, og i stortingsdebatten sa Grete Faremo at det dreide seg om ca 180 berørte soldater.

- Dette er skjermingsverdig informasjon, mener Lund Isaksen.

Han etterlyser også den dialogen som forsvarstoppene har omtalt positivt.

- Men det har ikke vært noen interesse for dette. Faremo har bedt forsvarsledelsen gå i dialog for å beholde personell, men ikke noe har skjedd, sier han.

Fredag formiddag har det ikke lykkes ABC Nyheter å få en kommentar fra ekspedisjonssjef Erik Lund-Isaksen i Forsvarsdepartementet.

Populært