Pågrep dødskultens leder

David Romo, leder av Santa Muerte-kulten, fotografert under en prosesjon i Mexico City. Foto: Scanpix/Reuters.
David Romo, leder av Santa Muerte-kulten, fotografert under en prosesjon i Mexico City. Foto: Scanpix/Reuters.

Lederen av den meksikanske «dødshelgenkulten» har blitt pågrepet, mistenkt for å ha vært del av en kidnappingsliga.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kulten «Santa Muerte» har blitt populær blant narkotrafikkanter i Mexico, delvis fordi tilhengerne tror skjelettfiguren til den kvinnelige «helgenen» kan beskytte dem fra døden eller pågripelse, melder AP.


David Romo, kirkens selverklærte erkebiskop, er en av ni mistenkte som har blitt satt i 30 dagers husarrest mens etterforskningen pågår.

- Torturert

Romo sa ved en pressekonferanse at han er offer for politisk forfølgelse, og hevdet han har blitt torturert.

- I disse valgdager aksjonerer de mot en rekke uskyldige mennesker, for å fylle kvoten sin, sa Romo. Han sa han ikke en gang kjenner enkelte av de åtte andre mistente. Han hevdet også at han har blitt utsatt for «grov tortur» med elektriske sjokk og slag.

En talskvinne for meksikanske påtalemyndigheter, Esperanza Velarde, avviser torturpåstandene.

Ber til dødshelgen

Myndighetene hevder Romo var del av kidnappingsligaen «El Aztlan», et navn som refererer til aztekernes mytiske hjemland.

I 2005 sluttet den meksikanske regjeringen å anerkjenne Santa Muerte som en religiøs gruppe. Kun offisielt anerkjente kirker får lov til å samle inn penger og eie eiendom i Mexico.

Da gruppen registrerte seg hos innenriksdepartementet i 2003 oppga den at formålet var å «bevare den [romersk-katolske kirkens] tridentinske messe». En prest som har brutt med gruppen sier den har brutt denne forskriften.

Gruppen nevnte ikke i sin søknad at dens hovedaktivitet er å be til dødshelgenen. Helgenen er ikke anerkjent av den romersk-katolske kirken, men tilhengerne bruker elementer fra katolske ritualer.

Personvernpolicy