Meny

Torsken-drapet: Politiet tror kona ble drept hjemme

Bilen hvor den drepte somaliske kvinnen ble funnet, ble mandag vist frem av politiet. Kvinnens ektemann har tilstått drapet. Foto: Stein Wilhelmsen / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet tror at den 33 år gamle somalieren drepte sin 28 år gamle kone hjemme i boligen i Torsken, før han pakket henne inn og la henne i bilen.

Etterforskere fra Kripos har i to dager gjennomsøkt huset til den somaliske familien for å finne tekniske spor.

Politiets teori er at kvinnen ble drept inne i boligen i Torsken, for deretter å ha blitt flyttet til bilen, skriver Troms Folkeblad.

33-åringen har erkjent drapet og ble mandag varetektsfengslet i fire uker.

Mannen skal ha uttrykt bekymring for hva som kommer til å skje med de to barna hans.

– Jeg har informert ham om at barna er plassert i et beredskapshjem og at han må regne med at det vil komme opp et omsorgsspørsmål. Jeg har også forklart at barna mest sannsynlig vil bli plassert i et fosterhjem, sier Heitmann.

Storsamfunnet

33-åringen og kona fikk i høst endelig avslag på asylsøknadene og mistet all offentlig støtte og rett til arbeid i Norge. Heitmann sa mandag til VG at 33-åringen oppgir den dype fortvilelsen på grunn av dette som et bakteppe for drapet.

Kriminolog Nils Christie tror dette kan være årsak til at drapet ble begått. Drapet var mest sannsynlig ikke planlagt, forteller Christie. Han viser til fortvilelsen og presset man kan være utsatt for når man får avslag på søknadene.

33-åringens tidligere arbeidsgiver, daglig leder Fredd Wilsgård ved Wilsgård Fiskeoppdrett, mener at storsamfunnet må ta sin del av skylden for drapet.

– Jeg har ikke så mange syn på hvordan norsk asylpolitikk bør være, men hvis vi ikke er i stand til å fortelle asylsøkere at de ikke får oppholdstillatelse på kortere tid enn åtte år, da mener jeg at bordet fanger. Det er ikke Norge verdig å behandle mennesker på denne måten, sier han til Nordlys.

– Ingen tikkende bombe

Wilsgård beskriver 33-åringen som alt annet enn en tikkende bombe. Han var særdeles hengiven og hensynsfull og paret hadde et godt samliv, sier Wilsgård.

– At unge mennesker kan komme hit til Norge, gifte seg og få to barn, være i arbeid, betale skatt og prøve å være en del av samfunnet, for så å få et brev i posten etter åtte år om at deres tid i landet er over, det er første del av denne tragedien, sier Wilsgård.

Han tror avslaget på opphold kan ha vært medvirkende til at det hele endte i drap.

– For meg er det ingen tvil om at måten storsamfunnet har behandlet dem på har vært medvirkende til at det endte så tragisk som det gjorde. Lar man noen sitte i åtte år i Norge og leve på lånt tid, da skaper man en tikkende bombe, sier Wilsgård.

Bortreist

Kvinnen ble meldt savnet av sin arbeidsgiver 22. november. Da hadde hun ikke vært på jobb siden 19. oktober.

Ifølge Nordlys skal mannen i avhør ha innrømmet å ha drept kona 20. oktober, men politiet har foreløpig ikke bekreftet dette.

Etter at kona forsvant i oktober, skal mannen ha fortalt til folk i det somaliske miljøet at hun først var på kurs i Stavanger og senere hos slektninger i Afrika, skriver Dagbladet.

– Vi tolket det slik at han savnet kona, som hadde reist bort. Det var den eneste forklaringen han ga, sier somalieren Liban Haybe som bor på Finnsnes.

(©NTB)

Populært