Verden ønsker 2011 velkommen

Rundt 1,5 millioner mennesker samlet seg i havna i Sydney for å se det tradisjonelle fyrverkeriet nyttårsaften. Foto: Tim Wimborne (Reuters/Scanpix)
Rundt 1,5 millioner mennesker samlet seg i havna i Sydney for å se det tradisjonelle fyrverkeriet nyttårsaften. Foto: Tim Wimborne (Reuters/Scanpix)

Champagne og fyrverkeri preger som vanlig feiringen når verden tar farvel med 2010, et år som for flere land har vært preget av økonomiske utfordringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Land i Stillehavet var de første til å ønske det nye året velkommen. Først ute var den lille øystaten Kiribati, og etter at klokken slo tolv, fulgte nyttårsmarkeringer som perler på en snor gjennom tidssonene.

I Sydney i Australia samlet det seg tradisjonen tro en stor folkemengde i havneområdet for å feire. Rundt 1,5 millioner møtte opp for å se det overdådige fyrverkeriet fra Harbour Bridge.

Sju tonn fyrverkeri ble sendt opp, og ifølge arrangørene er det det beste og største fyrverkeriet i verden. I søraustralske Adelaide feiret innbyggerne i 40 graders varme, mens de nordøstre delene av landet er rammet av alvorlig og omfattende flom.

Helligdommer

I Japan feiret millioner av mennesker overgangen til det nye året som vanlig med å besøke shinto-helligdommer.

Feiringen i sentrum av Hongkong trakk titusenvis av mennesker, som kom for å få med seg et imponerende fyrverkeri og lysshow.

Selv om kinesisk nyttår er en mye større begivenhet, var det også flere tusen feirende i sentrum av Beijing fredag. President Hu Jintao sa i sin nyttårstale at Kina skal holde fast ved «fredens, utviklingens, og samarbeidets standard».

Nyttårsklokke

Seoul markerte årsskiftet med den buddhistiske tradisjonen å la klokken i Bosingak-paviljongen lyde 33 ganger.

I Taiwan markerte midnatt begynnelsen på år 100 etter taiwansk kalender, og anledningen ble feiret med det dyreste fyrverkeriet noensinne i Taipei og en popkonsert.

Mens innbyggerne i Moskva forberedte feiringen, brukte opposisjonelle kvelden til å demonstrere i nærheten av Kreml. Politiet grep inn og pågrep 35 personer, blant annet opposisjonsleder Boris Nemtsov.

I de store europeiske hovedstedene var det planlagt feiringer ved kjente landemerker som Eiffeltårnet, Big Ben, Colosseum og Brandenburger Tor. New York i USA ventet rundt en million mennesker på Times Square. (©NTB)

Les flere nyheter her

Personvernpolicy