Norske soldater i beredskap for EU

EU Battle Group skal gjøre EU i stand til å sette inn hurtige og fleksible militære enheter til internasjonal krisehåndtering. (Foto: Scanpix)
EU Battle Group skal gjøre EU i stand til å sette inn hurtige og fleksible militære enheter til internasjonal krisehåndtering. (Foto: Scanpix)

150 norske soldater blir med i internasjonal krisehåndteringsstyrke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 1. januar er 150 norske militære i beredskap for EUs innsatsstyrke. Sammen med om lag 2000 soldater fra andre land utgjør de EU Battle Group. De skal de gjøre EU i stand til å sette inn hurtige og fleksible militære enheter til internasjonal krisehåndtering.

- Den norske stridsgruppa, som er en del av Nordic Battle Group 2011, er satt sammen for å støtte FNs krisehåndteringsevne, med fokus på stabiliserings- og fredsoperasjoner i Afrika, kunngjør forsvarsminister Grete Faremo på departementets hjemmeside.

Faremo mener at Nordic Battle Group er et viktig ledd i å videreutvikle forsvarssamarbeidet i Norden, innenfor en bredere europeisk ramme.Norge deltok også i EUs innsatsstyrker i første halvår 2008.

Les også: 700 soldater drept i år

Ifølge Forsvarsdepartementet må stridsgruppa være forberedt på å kunne settes inn senest fem dager etter at EU har besluttet å gjennomføre en operasjon. Stridsgruppene skal kunne stå i operasjoner med inntil fire måneders varighet før de blir avløst. De skal kunne settes nn hvor som helst utenfor EUs territorium, med e maksimal avstand fra Brüssel på 6000 kilometer.

Dersom EU iverksetter en operasjon, vil den ledes gjennom et flernasjonalt operasjonelt hovedkvarter. Det vil mest sannsynlig bli lagt til britenes nasjonale hovedkvarter utenfor London.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy