– Nye jagerfly 12 milliarder dyrere

En fullskalamodell av det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter / JSF-F-35 ble fredag vist fram på Bodø lufthavn i 2008. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / SCANPIX
En fullskalamodell av det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter / JSF-F-35 ble fredag vist fram på Bodø lufthavn i 2008. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / SCANPIX

I dokumenter fra den amerikanske ambassaden i Oslo heter det at prisen på Norges nye jagerfly er 30 milliarder kroner. Det er 12 milliarder mer enn det regjeringen la til grunn da kjøpet ble inngått.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et notat fra et møte med Nærings- og handelsdepartementet i september 2009, som er lekket til WikiLeaks, skriver den amerikanske ambassaden ifølge Aftenposten at man regner med en samlet pris på fem milliarder dollar for det norske kampflyprosjektet.

Høsten 2008 bestemte regjeringen å inngå sluttforhandlinger for kjøp av Lockheed Martins F-35 Joint Strike Fighter, og vraket det svenske alternativet.

Les også: Støre: - Sverige ble ikke lurt

I løpet av 2011 skal regjeringen overfor Stortinget redegjøre nærmere for både pris og tidsplan for kampflyprosjektet. Men forhandlingene mellom Norge og Lockheed Martin om pris gjenstår ennå. Prisen er blant annet avhengig av hvor mange fly Norge bestiller.

I et annet dokument heter det at regjeringen var bekymret for at Lockheed Martin ikke vil møte det norske krevet om leverandørkontrakter, og en avdelingsdirektør i Næringsdepartementet skal ha sagt at det var et gap på 1,9 milliarder dollar mellom hva nordmennene ønsket å selge og hva som var realistisk å forvente.

Nærings- og handelsdepartementet ønsker ikke å kommentere tallene fra Wikileaks-notatet. De henviser alle spørsmål til Forsvarsdepartementet, som heller ikke vil kommentere det aktuelle notatet. (©NTB)

Les også:

Frykter nye forsinkelser for F-35

- Vi får ingen garantier

Amerikanske politikere vil droppe JSF

JSF 351 milliarder kroner dyrere

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy