Verden rundt på lavpris

EKSOTISK: Rimelige billetter fra Europa til asiatiske strender kan du blant annet finne hos AirAsia og Air Berlin. Foto: Paal Audestad (Scanpix)
EKSOTISK: Rimelige billetter fra Europa til asiatiske strender kan du blant annet finne hos AirAsia og Air Berlin. Foto: Paal Audestad (Scanpix)

Lavprisselskaper er mye mer enn Norwegian og Ryanair. Med litt planlegging kan du reise på lavpris jorda rundt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta: Lavprisflyselskap

* Det første lavprisflyselskapet ble startet på begynnelsen av 1970-tallet i USA. Southwest Airlines revolusjonerte flytransporten ved å kun satse på én flytype for å holde vedlikeholdskostnadene nede, i tillegg til å droppe all ekstraservice.

* I Europa er det Ryanair som har vært førende for konseptet. Hva som definerer et lavprisflyselskap er ikke entydig, men de fleste har det til felles at alle flystrekninger selges enkeltvis, slik at du selv både tar risikoen ved forsinkelse og må gjøre innsjekkingsjobben på nytt ved flybytte. Vanligvis må du også betale ekstra for de fleste tjenester, fra bagasjehåndtering til matservering.

* Liste over lavprisselskap verden over: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_low-cost_airlines

* EUs svarteliste over flyselskap med tvilsomt sikkerhetsnivå: http://ec.europa.eu/transport/air-ban/list_en.htm

* Søkemotor for å finne lavprisflyginger over hele verden: www.whichbudget.com

Lavprisselskaper i Norge

Disse lavprisselskapene flyr til/fra norske flyplasser:

* airBaltic: Fra Oslo Gardermoen til Riga.

* Air Berlin: Fra Oslo Gardermoen til Berlin.

* Cimber Sterling: Fra Oslo Gardermoen til Billund og Aalborg, og fra Bergen til Billund.

* Norwegian: Fra Oslo Gardermoen, Torp, Rygge, Bergen, Stavanger og Trondheim til en rekke destinasjoner over hele Europa.

* Iceland Express: Fra Oslo Gardermoen til Keflavik i sommerhalvåret.

* Ryanair: Fra Torp og Rygge til en rekke destinasjoner i Europa.

* Wizz Air: Fra Torp til Kiev, Riga, Gdansk, Warszawa, Katowice, Wroclaw, Praha og Poznan. Flyr også fra Bergen og Stavanger til Gdansk.

Interkontinentale billigreiser

Disse lavprisselskapene har også flyginger mellom ulike kontinenter:

* AirAsia: Fra London (Stansted) og Paris (Orly) til Kuala Lumpur.

* Air Arabia: Fra Sjarjah (ved Dubai) til Ukraina og Tyrkia i Europa, ellers mange destinasjoner i Sør-Asia og Nord-Afrika.

* Aer Lingus: Fra England og Irland til USA.

* Air Berlin: Fra Tyskland til blant annet Canada, Karibia, Kina, Egypt, Kenya, Maldivene, Mexico, Sør-Afrika, Thailand og USA.

* Condor: Fra Tyskland til Canada, Karibia, Costa Rica, Øst-Afrika, Egypt, Gambia, India, Mexico, Senegal, Thailand og USA.

* Eurofly: Fra Italia til New York, og til ferieøyer som Zanzibar, Maldivene og Mauritius.

* Iceland Express: Fra Island til New York, Chicago og Winnipeg.

* Jetstar: Fra Australia til Hawaii og mange destinasjoner i Asia.

* Jazeera Airways: Fra Kuwait til Tyrkia og flere destinasjoner i Nord-Afrika og Sør-Asia.

* Tiger Airways: Fra Singapore til flere destinasjoner i Australia.

Kanskje må du ha med niste, betale for bagasje, slepe kofferten til ny innsjekk ved alle mellomlandinger og belage deg på flyplasser mange mil fra reisemålet. For mange er det likevel verdt det, hvis de kan få reisen for en rimelig penge.

– Jeg har reist en del med AirAsia, særlig mellom London og Kuala Lumpur. Det fungerer fint, sier redaktør i Vagabond, Helge Baardseth.

Lavprisflyselskapet AirAsia har direkterute til Kuala Lumpur fra både London (Stansted) og Paris (Orly), med priser fra rundt 1200 kroner for én vei. Dermed kan du for eksempel reise billig med Ryanair fra Rygge til Stansted, for så å sjekke deg inn på nytt hos AirAsia ved ankomst, og få turen for en lavere pris enn om du hadde reist med et av de tradisjonelle fullserviceselskapene.

Mange ulemper

Ulempene ved å velge et lavprisselskap er mange. En av de største er at du hos de fleste selskapene må sjekke inn på nytt for hver flystrekning, med alt det innebærer av køer og passkontroller. Dessuten må du ofte kjøpe ny flybillett dersom flyet ditt er forsinket og du ikke rekker det neste, selv om du reiser med samme selskap.

I tillegg krever lavprisvarianten grundigere planlegging. Det er ikke særlig gunstig å kjøre rimelig med Norwegian til London (Gatwick), og ved ankomst oppdage at du skal videre fra London (Stansted).

– For meg er det først og fremst aktuelt å velge lavpris dersom det er en god forbindelse, sier Baardseth.

– Air Berlin, for eksempel, har rute fra Oslo til Berlin, og videre til Bangkok. Fra Bangkok har du tilgang på rimelig flyreiser til store deler av Asia, tipser han. Air Berlin har også forbindelse til blant annet New York, Miami og Cape Town. Selskapet er imidlertid ikke lenger en ren lavprisaktør, men omtaler seg selv som en hybrid, blant annet betaler du verken for mat eller bagasje.

Baardseth anbefaler å tenke både tid og penger når man velger flyrute.

– Ikke se bare på pris, men også på flytid. Skal du være tre dager i New York eller en uke i Thailand, er det viktig at flyruten blir så rask som mulig.

Nye langdistanseruter

I årene framover vil det sannsynligvis bli enda enklere å reise langt på lavpris fra Norge. Norwegian planlegger nemlig direkterute til både New York og Bangkok.

– Vi har planer om oppstart i andre halvdel av 2011, men noe mer konkret enn det kan vi ikke gå ut med ennå, sier kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen.

I tillegg har et nytt skandinavisk lavprisselskap, Feel Air, meldt seg på i langdistansekonkurransen. Selskapet har foreløpig ingen avganger, men har lovet lavprisflyginger fra Gardermoen og Arlanda til Bangkok og New York en gang i 2011.

Om det foreløpig ikke finnes lavprisruter direkte fra Norge til andre kontinenter, er det gode muligheter for å komme seg rimelig rundt innad på hvert kontinent. I Nord-Amerika er det mange lavprisselskaper å velge mellom, mens markedet i Asia er i rask vekst. Blant annet ble AirAsia kåret til beste lavprisselskap i 2010 under «World Airline Awards».

Oppdatert svarteliste

Enkelte steder kan imidlertid flysikkerheten være tvilsom. EU publiserer flere ganger i året en oppdatert svarteliste over flyselskaper som ikke holder et tilfredsstillende sikkerhetsnivå. Flyselskaper i Kongo og Afghanistan er vel uansett ikke aktuelt for de fleste reisende, men også i turistland som for eksempel Indonesia og Filippinene er det visse selskap du bør holde deg unna.

Å reise billig på bekostning av sikkerhet kan i verste fall vise seg å bli en dårlig investering.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp
Siste nytt
22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp
Populært