Snøværet skaper store problemer julaften

Flere steder i Europa, som her i det nordlige Frankrike, skaper snøværet problemer. Foto: Pascal Rossignol (Reuters/Scanpix)
Flere steder i Europa, som her i det nordlige Frankrike, skaper snøværet problemer. Foto: Pascal Rossignol (Reuters/Scanpix)

Snøvær og kulde skapte problemer for tusenvis av reisende rundt om i Europa julaften.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både i Paris og Brussel må flypassasjerer belage seg på å tilbringe julenatta på flyplassen.

– Vi har skaffet hundrevis av senger fra militæret og Røde Kors, slik at folk slipper å sove på gulvet. Det blir en vanskelig natt, sier Jan van der Cruysse, talsmann for flyplassen i Brussel.

Ingen fly kunne lande på den belgiske flyplassen deler av julaften på grunn av store mengder snø.

– Vi fikk 25 centimeter snø i natt, og det er svært vanskelig å få avviklet trafikken, sier van der Cruysse.

Streik

På Charles-de-Gaulle-flyplassen i Paris ble rundt 500 av 1.200 flyginger innstilt fredag. Der måtte cirka 2.000 mennesker evakueres fra et terminalbygg på grunn av store mengder snø på taket.

Det var ikke først og fremst snøen, men mangel på væske som brukes til avising av flyene som skapte de største problemene. Mangelen kommer etter streik på en fabrikk som produserer avisingskjemikalier.

– Det er ikke kaos på togene, ikke på gatene, men det er et stort problem at det ikke er nok væske til å avise flyene, sier den franske samferdselsministeren, Thierry Mariani.

Togstans

I de sørlige delene av Sverige var det trafikkaos julaften på grunn av store snømengder. Hjemmetjenesten måtte flere steder få hjelp av Sivilforsvarets beltevogner for å komme seg rundt til de hjelpetrengende.

Reisende med nattoget mellom Göteborg og Åre i Sverige må belage seg på å feire jul på toget. Toget sto julaften ettermiddag fast i ødemarken utenfor Sundsvall. Etter at de hadde sluppet opp for mat på toget, forbarmet et hotell seg over de strandede passasjerene og fikk brakt 430 porsjoner med roastbiff og potetsalat til dem, skriver Aftonbladet på nett.

De svenske statsbanene, SJ, opplyser at en feil på lokomotivet har forårsaket togstansen.

Det meldes også om store problemer i tog- og biltrafikken i store deler av Storbritannia og Tyskland.

Isolert

Den danske øya Bornholm var isolert julaften etter nok et kraftig snøvær og sterk vind. Folk blir bedt om å holde seg innendørs, og myndighetene oppga julaften å brøyte veiene på grunn av de store snømengdene, skriver den danske avisen Politikens nettutgave.

Det er over 1 meter snø på den danske solskinnsøya i Østersjøen.

Flyplassen i Rønne måtte stenge, og passasjerene som kom med ferje fra Ystad til Rønne om ettermiddagen julaften, fikk tilbud om å feire jul om bord.

– Cirka 50 mennesker skal feire julaften på ferja, deriblant ti barn. Men vi har sørget for at de kan feire jul på behørig vis, at visepolitimester Morten Brandborg ved Bornholm-politiet til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Også andre steder sør i Danmark var det store trafikale problemer julaften på grunn av snøvær. (©NTB)

Personvernpolicy