Fire smittet av svineinfluensa, men omfang usikkert

Fire personer er blitt smittet av svineinfluensa (H1N1) i løpet av de to siste ukene, men om «vanlig influensa» eller svineinfluensa vil dominere denne vinteren, vet Folkehelseinstituttet ennå ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har så langt registrert fire tilfeller, men det er antakelig flere, sier Preben Aavitsland, assisterende divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

I fjor vinter ble det gjennomført en omfattende massevaksinasjon. Til sammen 2,2 millioner nordmenn fikk Pandemrix-vaksinen.

– Vi er fremdeles tidlig i influensasesongen, og det er vanskelig å forutsi den videre utviklingen. På nåværende tidspunkt er det også vanskelig å vite hvilket influensavirus som kommer til å dominere. Vi følger med på det som skjer i Storbritannia med bølgen av svineinfluensa som har brutt ut der, sier Aavitsland til NTB.

Meldinger om influensalignende sykdom er økende, men så langt er det den vanlige typen influensa B som dominerer.

– Denne typen er først og fremst sett i forbindelse med små lokale utbrudd i Vestfold. Erfaringsmessig behøver ikke slike mindre lokale utbrudd tilsi at hovedutbruddet blir med den samme influensatypen, sier Aavitsland.

I år anbefales vanlig influensavaksine, ikke Pandemrix. Pandemrix dekker bare svineinfluensaen, mens den vanlige influensavaksinen skal dekke tre ulike virus.

I Storbritannia er tallet på svineinfluensasmittede pasienter nå oppe i over 200. Så langt kan 14 dødsfall knyttes til svineinfluensaen. (©NTB)

Personvernpolicy