Oslo kommune lar kriminelle tilby barnevern:Kriminelle vant anbud

SV-politiker Ivar Johansen er kritisk til at Oslo kommune lar selskaper med kriminelle ansatte drive barnevern. Illustrasjonsfoto: Scanpix
SV-politiker Ivar Johansen er kritisk til at Oslo kommune lar selskaper med kriminelle ansatte drive barnevern. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De har ansatte med kriminelt rulleblad som skal i ny rettssak, men vant likevel deler av et anbud verd 600 millioner kroner. - Bør ikke bli brukt til barnevern i Oslo, mener SVs Ivar Johansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO RÅDHUS: Kontrakter verdt 600 millioner kroner innenfor Oslo kommune er i høst tildelt en rekke private leverandører innenfor barnevern. Etter å ha studert anbudspapirene er SV-politikeren Ivar Johansen lite begeistret for enkelte leverandører som er valgt.

- Her er det slik at noen leverandører bruker folk som selv har bakgrunn fra barnevernet, men som i tillegg også har en litt tvilsom kriminell fortid. Jeg ønsker ikke at disse skal bli brukt til barnevern i Oslo, sier finanspolitikeren til ABC Nyheter.

- Dette dreier seg om sårbare unger. Og i motsetning til sykehjem og institusjoner hvor man jobber i et åpent miljø, så er det her en-til-en-situasjoner. Ungen er sammen med bare én fagarbeider. Da er kvaliteten viktig og da er bakgrunnen til vedkommende viktig, mener Johansen.

Ukjent med kriminelle

Ved kommunens Utviklings- og kompetanseetaten (UKE) kjenner de ikke til dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er kjent med at en av leverandørene har en ansatt som har vært involvert i gjengaktivitet for ti år siden. Og den erfaringen bruker han i sin metodikk, sier direktør Gunnar Wedde, som leder etatens konserninnkjøpsavdeling.

- Det er det eneste tilfelle som jeg kjenner til. For øvrig er det slik at alle ansatte skal ha en ren politiatest, sier Wedde.

Ivar Johansen er ikke overrasket over at etaten ikke kjenner den tvilsomme bakgrunnen til enkelte ansatte hos de private selskapene som skal levere barneverntjenester:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er bekymringsfullt - men forsåvidt forståelig - at UKE ikke kjenner den detaljerte «karriere» for alle ansatte og potensielt ansatte hos anbudsvinnerne, sier han.

Det er særlig tre leverandører Johansen stiller spørsmål ved. Hos en av dem skal en av de ansatte snart opp i ny rettssak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Varsler grundig gjennomgang av barnevernet

Les også: 400 nye stillinger i barnevernet

Enkelte av disse selskapene har også tidligere hatt kontrakter med Oslo Kommune, og Johansen tror erfaringene herfra kan føre til at enkelte bydeler ikke vil bruke dem:

- En del bydeler sier at de ikke er kvalitativt gode nok. De vil ikke bruke disse leverandørene på sine unger, og vil heller organisere egne minianbud eller utføre dette i egen regi.

- For dette er leverandører som i stor grad allerede leverer til Oslo kommune. Da blir det et spørsmål om man er villig til å betale den prisen dette koster. Men når disse selskapene lønner barnevernsarbeidere ned på 100-150 kr timen, så får man en kvalitet i forhold til det.

UKE avviser

I Utviklings- og kompetanseetaten avviser man at bydelene skal kunne lage egne ordninger på barnevernsområdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ønsker å få dette i henhold til anskaffelsesregelverket og i fremtiden vil ikke bydelene ha anledning til å selv velge andre enn de leverandørene som er valgt, sier avdelingsdirektør Wedde.

Han er kritisk til det tidligere systemet som ble brukt i kommunen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tidligere var det et problem at mange bydeler foretok ulovlige direkteanskaffelser. En del av dem hadde egne «husleverandører», sier han.

SV-politikeren Ivar Johansen mener likevel det vil være åpninger for bydelene til å unngå «verstingene».

- Dersom bydeler i de konkrete barnevernssaker, etter internt anbud blant vinnerne, ikke finner firmaer som kan levere den særskilte kompetanse og kvalitet det aktuelle barnet trenger, er selvsagt bydelen nødt til å finne leverandører utenfor UKEs utvalgte firmaer, sier han.

Johansen mener også at bydelen selv kan rekruttere eller ansette personer med nødvendig kompetanse.