Krever sanksjoner mot Israel

Kan ikke fortsette: - Europa kan ikke sitte rolig og se på en illegal utvikling, mener Thorvald Stoltenberg. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
Kan ikke fortsette: - Europa kan ikke sitte rolig og se på en illegal utvikling, mener Thorvald Stoltenberg. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix

Thorvald Stoltenberg vil ha EU med på sanksjoner mot Israel så lenge landet bryter internasjonal lov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere forsvars- og utenriksminister Thorvald Stoltenberg mener Europa nå må reagere med sanksjoner mot Israel, så lenge landet fortsetter sine ulovlige bosettinger på den palestinske Vestbredden.

- Hvis utbyggingen fortsetter, så må noe gjøres. Man kan ikke bare la det fortsette, sier Stoltenberg til ABC Nyheter.

Som kjent opphevet Israel nylig sin byggestans på Vestbredden, noe som førte til ny stans i forhandlingene som Israels allierte USA prøvde å få til.

Bredt opprop til EU og Norge

Den tidligere framstående norske sosialdemokraten skrev sammen med 25 andre forhenværende europeiske politiske ledere et felles brev 2. desember til EUs utenriksleder Catherine Ashton, EU-president Herman Van Rompuy, EU-landenes regjeringer og Norge med krav om at Europa skal innføre straffetiltak.

Brevet ble også rettet til utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Det vi foreslår er sanksjoner. Hva slags sanksjoner, har vi ikke gått inn på. Men noe må gjøres. En illegal utvikling fortsetter som om ingenting skulle ha skjedd, sier Stoltenberg

- Nå må Israel betale

Europa kan ikke sitte rolig og se på en illegal utvikling.

Initiativet til det felles oppropet ble tatt av EUs forhenværende utenrikskommissær Chris Patten og Frankrikes eks-utenriksminister Hubert Vedrine.

- Som enhver annen stat må også Israel føle konsekvensene og betale prisen for å bryte internasjonal lov, krever de 26 eks-lederne.

De ba EUs utenriksministere som diskuterte Midtøsten mandag 13. desember, og å gå inn for tøffere tiltak.

Blant underskriverne finner vi også EUs forrige utenrikssjef Javier Solana, de tidligere statsministrene Felipe Gonzáles (Spania), Romano Prodi (Italia), Lionel Jospin (Frankrike) og Irlands tidligere president Mary Robinson.

- Står om Europas innflytelse

Men krav om en tøff tone mot israelske brudd på FN-vedtak, splitter EU. Ministerrådet fulgte slett ikke opp kravet om en tøffere tone, men gjentok ønsker som har vært gjentatt i årevis om fred og to stater side om side.

Ministrene konstaterer på ny at utbygging på Vestbredden og i Øst-Jerusalem er illegal, uten å komme med nye tiltak for å få slutt på ulovlighetene.

Les EU-ministrenes vedtak her.

- Hva syns du om denne oppfølgingen av deres opprop i EUs ministerråd, Thorvald Stoltenberg?

- Dette står om EUs og Europas innflytelse i en utvikling som har avgjørende betydning også for oss, svarer han.

- USA ordner ikke opp

- Jeg har vært enig i den linjen som går på at USA må prøve å ordne opp. Når det ikke skjer noe, og det bare fortsetter, må Europa engasjere seg.

- Europa kan ikke sitte rolig og se på en illegal utvikling, slår Stoltenberg fast.

- Det interessante er å se hvor mange som sluttet opp om dette, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Israels utbygging i Jabal Abu Ghneim får fortsette uten reaksjon fra USA. Hva med Europa? spør Stoltenberg. Foto: Reuters/Scanpix.Israels utbygging i Jabal Abu Ghneim får fortsette uten reaksjon fra USA. Hva med Europa? spør Stoltenberg. Foto: Reuters/Scanpix.

Mot norsk alenegang

- Bør Norge gå til sanksjoner på egenhånd når EU ikke gjør noe mer nå?

- Nei. Det er jeg helt i mot. Det er et slag i luften. Vi kan ikke ordne opp i dette alene, sier Thorvald Stoltenberg.

Den rødgrønne regjeringen får nå kritikk av Fagforbundet og Norsk Folkehjelp for å teste israelske droner.

Norge holder på handelsavtale

På en epost til ABC Nyheter mandag ettermiddag kommenterer Utenriksdepartementet statssekretær Espen Barth Eide (Ap) utspillet med å vise til at Norges handel med Israel er regulert av EFTAs frihandelsavtale med Israel.

- Og norsk holdning er klar: Avtalen omfatter kun Israel innenfor grenselinjene av 1967, dvs. ikke områder under israelsk okkupasjon, skriver han.

Barth Eide benekter at gruppen i sitt brev ikke til orde for "sanksjoner" mot Israel.

- Sanksjoner uaktuelt

- Slike tiltak er heller ikke aktuelt for Norges vedkommende. Norsk lovverk fastlegger at eventuelle norske sanksjoner mot et annet land forutsetter bred internasjonal støtte. I praksis betyr dette krav om vedtak i FNs sikkerhetsråd eller eventuelt EU. Konklusjonene fra EUs utenrikspolitiske rådsmøte denne måneden bekrefter at internasjonale sanksjoner mot Israel er en uaktuell problemstilling, skriver statssekretæren.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Espen Barth Eide.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Personvernpolicy