USA ville stoppe norsk lastebåt

USA ønsket i 2005 å stanse en norsk lastebåt på vei til Iran med noe man trodde kunne være deler til landets atomprogram. Operasjonen mislyktes på grunn av pengekrangel, skriver Aftenposten.no.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opplysningene stammer fra WikiLeaks-dokumenter som avisen har fått tilgang til.

En hektisk notatutveksling oppsto i april 2005 da den amerikanske ambassadøren i Oman mente å vite at det om bord i det norske skipet var tyskproduserte kraner som skulle til Iran, men som først skulle losses i Oman.

Der så ambassadøren en mulighet til å stanse forsendelsen og sendte en diplomatisk hastemelding til utenriksdepartementet i Washington DC og til USAs ambassader i Norge og Tyskland.

USA ønsket å bruke et internasjonalt avtaleverk som 90 land har underskrevet, til å hindre at lasten skulle komme fram til Iran. Både Norge og Tyskland ble bedt om å bistå Oman i arbeidet, skriver Aftenposten.no.

Omans myndigheter fryktet imidlertid at de ville bli holdt juridisk og økonomisk ansvarlig og ba Norge og Tyskland om å stille økonomiske garantier. Dette ble ikke gjort, verken fra norsk eller tysk side. Etter en del fram og tilbake fortsatte lastebåten uten å ha losset kranene i Oman.

Amerikanerne konkluderte med at det kanskje ville la seg gjøre å stanse skipet i en annen havn i Golfen, men det framgår ikke av WikiLeaks-dokumentet om dette lyktes. (©NTB)

Personvernpolicy