CIA hadde afghansk narkobaron på lønningslista

Amerikanske soldater i Afghanistan. Foto: Ap Photo
Amerikanske soldater i Afghanistan. Foto: Ap Photo

CIA hadde i årevis en av Afghanistans mektigste og mest brutale narkotikabaroner på sin lønningsliste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hajji Juma Khan var en liten fisk i narkotikasammenheng inntil amerikanske styrker invaderte Afghanistan høsten 2001.

I årene som fulgte bygde han opp et stort imperium, samtidig som han var informant for den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA og narkotikapolitiet DEA, skriver The New York Times.

Tok kontroll

Ifølge avisen tok Khan kontroll over smuglerrutene fra det sørlige Afghanistan til Makran-kysten i Pakistan, der heroinen ble lastet om bort i frakteskip som gikk til Midtøsten.

Khan sikret seg også kontroll over smuglingen langs landeveien fra det vestlige Afghanistan til Iran og Tyrkia.

Dette greide han ved hjelp av rause pengegaver til rivaliserende militsgrupper, Taliban, pakistansk etterretning og sentrale personer i kretsen rundt Karzai, forteller nåværende og tidligere amerikanske tjenestemenn til The New York Times.

Karzais halvbror

Khans imperium vokste til overveldende omfang, og en av dem han skal ha samarbeidet tettest med var Ahmed Wali Karzai, halvbroren til den afghanske presidenten.

USA var hele tiden godt orientert om Khans virksomhet, men valgte å lukke øynene for flommen av heroin og i stedet konsentrere seg om å jakte på Taliban og al-Qaida.

Sentrale tjenestemenn i Bush-administrasjonen omtalte alt i 2004 Khan som en narkotikabaron med nære bånd til Taliban. To år senere ble han likevel fløyet til USA av amerikanerne, som håpet å kunne utvide samarbeidet med ham.

Pågrepet

Også i 2008 ble han hentet til USA, der han foruten møter med sine kontakter i CIA ble fløyet til New York for å shoppe før hjemreisen.

Amerikanerne innså da at Khan var blitt for mektig i Afghanistans blomstrende heroinindustri, og at han slett ikke bidro med så mye nyttig etterretningsinformasjon som de tidligere hadde antatt.

På vei hjem ble Khan lokket i en felle og pågrepet, og han har siden sitte varetektsfengslet i USA.

Ifølge The New York Times forhandler han nå med amerikansk påtalemyndighet om et forlik.

(©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden