Rettssaker står i stampe etter oppsigelse

Mange tomme rettssaler etter at lederen av psykiatrisk gruppe i Rettsmedisinsk kommisjon gikk av på dagen i forrige uke. (Foto: Scanpix).
Mange tomme rettssaler etter at lederen av psykiatrisk gruppe i Rettsmedisinsk kommisjon gikk av på dagen i forrige uke. (Foto: Scanpix).

Hele 46 rettssaker står i stampe etter at lederen av psykiatrisk gruppe i Rettsmedisinsk kommisjon gikk av på dagen i forrige uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Dagbladet kan det bety full stans i så mange som 46 rettssaker over hele landet.

Den statlig nedsatte gruppen kvalitetssikrer årlig rundt 550 psykiatriske sakkyndigerklæringer i blant annet draps-, voldtekts- og voldssaker. At sluttbehandlingen av saker i gruppen nå har stanset, betyr at rettssaker der rettpsykiateres rapport må godkjennes av kommisjonen, risikerer å stoppe helt opp.

Lederen av gruppen, psykiater Synne Sørheim, sa i forrige uke opp med øyeblikkelig virkning. Hun ble fulgt av ett annet medlem i gruppen, Kirsten Rasmussen, som er landets eneste professor i rettspsykologi.

– Jeg kan ikke lenger gå god for saksbehandlingen i psykiatrisk gruppe. At den ikke er god nok kan få alvorlige konsekvenser, sier Sørheim og frykter at justismord kan bli resultatet.

Hun har i lengre tid kritisert rammevilkårene for gruppen og føler at hun ikke er blitt hørt. Etter at hun sa opp sin stilling, skal nestlederen av gruppa ha blitt bedt om å sluttbehandle sakene istedenfor, men sa nei til anmodningen.

Avdelingsdirektør Thomas Bornø i Statens sivilrettsforvaltning er overrasket over oppsigelsen, og er uenig i at rammevilkårene ikke er gode nok. (©NTB)

Personvernpolicy