Hyller Breien

Jubilanten selv, regissør Anja Breien. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Jubilanten selv, regissør Anja Breien. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Filmskaper Anja Breien feirer 70 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anja Breien er et av Norges mest kjente filmregissører. Hun startet filmkarrieren på filmskole i Paris på 60-tallet. Med «Voldtekt7 fra 1971 brakte hun sosialrealismen og den franske bølgen til Norge. Og med «Hustruer»-triologien laget hun Norges versjon av «Sex og Singelliv» flere tiår før Michael Patrick King gjorde det.

Anja Breiens filmografi går helt tilbake til 1967, og stopper ikke før 2009. Ingen andre norske filmregissører har hatt like lang fartstid som henne. Hun har tilsammen laget over 20 filmer, mange av dem dokumentarer og kortfilmer.

– Jeg er fortsatt full av pågangsmot og ideer, og jeg arbeider med flere filmprosjekter. Om de blir virkelighet, må tiden vise, sier Anja Breien til NTB.

Filmen «Arven» fra 1979 er en av få norske filmer som har vært med i hovedkonkurransen i Cannes. Flere av Breiens filmer har deltatt på en rekke andre større internasjonale filmfestivaler. Hun er blitt tildelt Arne Skouens ærespris i 1993, æres-Amanda i 2005 og Liv Ullmanns ærespris i 2008.

Den oppegående filmskaperen sier hun fortsatt betrakter seg selv som et samfunnsengasjert menneske.

– Jeg er fortsatt opptatt av kvinnesak. Nå er jeg så gammel at jeg har lagt en del «kvinneting» bak meg, for mange av de sakene vi kjempet for i for eksempel «Hustruer I» er blitt felleseie i dag. Hvor stor kapasitet jeg har til å sette meg inn i unge kvinners bevissthet, vet jeg ikke, men jeg prøver å følge med i mediene. Og jeg kjenner jo noen unge mennesker også!, understreker Breien.

I dag hyllet Norsk filminstitutt 70-årsjubilanten og filmskaperen Anja Breien med egen filmserie på Cinemateket.

Her ser du et knippe bilder fra noen av Breiens filmer:

Norges første venninnefilm: «Hustruer» fra 1975. Foto: NFI (klikk på bildet for større format)Norges første venninnefilm: «Hustruer» fra 1975. Foto: NFI (klikk på bildet for større format)

Espen Skjønberg i «Arven» fra 1979. Foto: NFI (klikk på bilder for større format)Espen Skjønberg i «Arven» fra 1979. Foto: NFI (klikk på bilder for større format)

I kortfilmen «Solvor» fra 1998 brukte Breien hennes bestemors bilder til å fortelle en historie. Foto: NFI (klikk på bildet for større format)I kortfilmen «Solvor» fra 1998 brukte Breien hennes bestemors bilder til å fortelle en historie. Foto: NFI (klikk på bildet for større format)


Kortfilmen «Uten tittel» fra 2005. Foto: NFIKortfilmen «Uten tittel» fra 2005. Foto: NFI

Dokumentarfilmen «Jezidi» fra 2009 forteller historien om en religion i Irak som nesten ingen har hørt om. Foto: NFI (klikk på bildet for større format)Dokumentarfilmen «Jezidi» fra 2009 forteller historien om en religion i Irak som nesten ingen har hørt om. Foto: NFI (klikk på bildet for større format)


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden