- Ingen samtaler med Nato

Talibans øverste leder Mullah Omar blir sjelden fotografert. Han hevder i et nytt komuniké at fredssamtaler med den afghanske regjeringen er uaktuelt. Foto: Scanpix/AP.
Talibans øverste leder Mullah Omar blir sjelden fotografert. Han hevder i et nytt komuniké at fredssamtaler med den afghanske regjeringen er uaktuelt. Foto: Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

2010 har vært det dødeligste året for koalisjonsstyrkene i Afghanistan. Talibans leder Mullah Omar avviser rykter om fredssamtaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ni sikkerhetsvakter ble drept og et rakettangrep fra Taliban mot en militærbase ødela seks pansrede kjøretøy i Afghanistan mandag, etter en dødbringende helg for sivile og utenlandske styrker.

Opprørernes vold viser ingen tegn til å avta i forkant av et viktig Natotoppmøte fredag, der den fortsatte tilstedeværelsen av utenlandske styrker i landet, og tidsskjemaet for deres tilbaketrekking, trolig vil stå høyt på agendaen.

Talibans øverstkommanderende avviser på sin side en forhandlingsløsning, og sier rapporter om at de tar del i fredssamtaler er «villedende». De lovet å fortsette aksjonene mot koalisjonsstyrkene.

- Målet er å fange fienden i en utmattelseskrig og slite dem ned som det tidligere Sovjetunionen, het det i en uttalelse fra den militante gruppen, som ble tilskrevet dens enøyde leder Mullah Omar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vår strategi er å gradvis øke våre operasjoner, og spre dem til alle deler av landet for å lokke fienden ut av sine skjulesider og siden knuse dem med taktiske angrep, la han til.

Les også: - Hemmelige fredssamtaler i Afghanistan

Angriper mobilmaster

Mandagens mest dødbringende angrep var mot et telekommunikasjonstårn i den nordlige Kunduzprovinsen. Ni sikkerhetsvakter, en afghansk politimann og sju talibanere ble drept, ifølge lokalt politi.

Brennende Natotankbiler etter et Talibanangrep. Foto: Scanpix/AFP. Brennende Natotankbiler etter et Talibanangrep. Foto: Scanpix/AFP.

Telefonantenner har blitt mål for Taliban og andre opprørere etter at den militante gruppen forbød bruken av mobiltelefoner nattestid i områder de kontrollerer.

Opprørerne hevder afghanske sikkerhetsstyrker og deres internasjonale støttespillere i den 150.000 mann sterke amerikanskledede Natostyrken sporer opp militante ved hjelp av mobilsignaler.

Natos ledere møtes i Lisboa fredag for et to dager langt møte som trolig vil bli preget av konflikten i Afghanistan. Samtidig ber mange om at utenlandske soldater skal begynne å overlate sikkerhetsansvaret til afghanerne fra neste år av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Russiske kommandosoldater på plass i Afghanistan

Frist: 2014?

Afghanistans president Hamid Karzai sier det er på tide med en militær nedtrapping. Foto: Scanpix/AFP.Afghanistans president Hamid Karzai sier det er på tide med en militær nedtrapping. Foto: Scanpix/AFP.

Det finnes indikasjoner på at de 28 medlemslandene i koalisjonen er i ferd med å anerkjenne at det trolig vil drøye med en fullstendig tilbaketrekking. Slutten av 2014, eller senere, blir betraktet som mer realistisk enn neste år.

Den amerikanske utsendingen til Afghanistan og Pakistan, Richard Holbrooke, sa ved et besøk i Islamabad at noen styrker vil trekkes tilbake fra og med juli neste år, mens koalisjonen tar sikte på å overføre sikkerhetsansvaret til afghanske styrker ved utgangen av 2014.

Men forholdet til Kabul har vært anstrengt etter at president Hamid Karzai i helgen uttalte at det var på tide å nedskalere militære operasjoner og redusere det han kalte «påtrengende» nattlige aksjoner som risikerer å styrke opprørernes sak.

Den amerikanske sjefen for Nato-styrkene, general David Petraeus, skal ha uttrykt «skuffelse og forbløffelse» over bemerkningene, og mente de vil kunne underminere fremgangen mot opprørerne, melder Washington Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Karzai ber USA trappe ned militæroperasjonene

Les også: - Norske soldater ute av Afghanistan i 2014

Ødela pansrede kjøretøy

Natos Isaf-styrker uttaler at et Talibanangrep med håndvåpen og rakettkastere forårsaket en brann ved en militærbase i Asadabad-distriktet øst i Kunarprovinsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

General David Petraeus er forbløffet over Karzais uttalelser. Foto: Scanpix/AP. General David Petraeus er forbløffet over Karzais uttalelser. Foto: Scanpix/AP.

Brannen startet da en granat traff en drivstofftank, og ødela seks minesikrede pansrede kjøretøy. Det ble ikke meldt om dødsfall.

Sju utenlandske tjenestemenn ble drept øst og sør i landet søndag, i den verste dagen for koalisjonsstyrkene siden 14. oktober, da også sju soldater ble drept.

Tre soldater ble også drept lørdag. 643 internasjonale soldater har mistet livet hittil i 2010, noe som gjør året til det dødeligste for koalisjonsstyrkene siden krigen startet i 2001.

De siste par dagene har også tre politimenn og 14 sivile mistet livet i en serie bombeangrep.

Les også: Taliban angrep flyplass og militærbase

Les også: Gorbatsjov tror ikke Afghanistan-krigen kan vinnes



View Larger Map