Solstorm kan slå ut strømnettet

Slik ser det ut når solvinden treffer jordas magnetosfære. Illustrasjon: NASA
Slik ser det ut når solvinden treffer jordas magnetosfære. Illustrasjon: NASA

Skjold skal minske skadene på jorden ved en eventuell solstorm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): En geomagnetisk storm kan skade satellitter i rommet, men også kraftlinjer på jorda.

For å forhindre at dette skjer utvikler NASA nå et varslingsystem, der kraftselskapene vil få muligheten til å kunne forhindre skader ved en eventuell solstorm.

- Solstormer inntreffer ganske ofte, men er relativt svake. Det er også disse som lager nordlys, sier seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, Pål Brekke, til ABC Nyheter.

Les også: Ny solstorm traff jorda

Hvert hundrede år

Kraftige solstormer skjer omtrent hvert tiende år, mens de veldig sterke skjer hvert hundrede år.

- Sist gang vi hadde en virkelig kraftig solstorm var i 1859 og på 1920-tallet. Da hadde man lite elektronikk, men hele telegrafsystemet brøt sammen. Har det skjedd én gang kan det skje igjen, sier Brekke.

Varsling av solstormer er ikke noe nytt, men disse har vært mer generelle. Nå skal varslingene spisses:

Slik ser en solstorm ut på sola (til høyre). Foto: NASASlik ser en solstorm ut på sola (til høyre). Foto: NASA

- Solstormene har ulik effekt verden over. Det har noe med grunnforholdene og hvilken type transformat man bruker. Nå sender man ut en generell varsel til alle de store kraftselskapene i verden, som kan øke beredskapen i forkant. Men man vil nå jobbe med å utvikle bedre varsler lokalt, sier Brekke.

Mer følsom

Geomagnetiske stormer oppstår når en solstorm treffer jordas magnetiske felt, de slår seg sammen og slipper løs enorme mengder energi i magnetosfæren. Under slike stormer vil jordas magnetfelt fluktuere voldsomt, og kompassnåler vil kunne vise feil.

Norge deltar også i ESAs nye romovervåkningsprogram.

- Med mye aktivitet i nord og i Barentshavet, der solstormer har størst effekt, kan romvær være kritisk for oss.

- Solstormer kan slå ut navigasjonssystem og radiokommunikasjon, som er helt vesentlig der man driver kritisk aktivitet. Her kommer Norge til å sette inn krefter, slik at man oppnår god kunnskap om varsling, sier Brekke.

Økt bruk av følsom elektronikk i rommet gjør at samfunnet i dag er mye mer sårbart for solstormer enn tidligere, mener Brekke.

- Vi er mer og mer avhengig av elektronikk for at samfunnet vårt skal fungere. Derfor er denne type varsling svært viktig.

Tidlig varsling

Prosjektet heter Solar Shield, og er svært aktuelt nå som sola er i ferd med å våkne opp til en mer aktiv fase etter en dvale på to-tre år. Toppen av den nye aktive syklusen ventes å nås i 2013, melder romsenteret.

Varslingsystemet går ut på at når en solstorm registreres, vil data fra satellitter gi forskere muligheten til å estimere når solstormen vil treffe jorda, vanligvis mellom 24 til 48 timer.

Ved tidlig varsling vil kraftselskapene kunne forberede seg ved blant annet å sikre økt bemanning og redusere belastningen på nettet, melder romsenteret.

NASA kan selv raskt raffinere og snevre inn varslingene, slik meteorlogene kan finjustere varsling av stormer på land.

Les også: Frykter ekstremt romvær

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden