Oslo-politiet skal ha blitt varslet av USA

Oslo-politiet skal i 2000 ha blitt orientert om den amerikanske overvåkingsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU). Her den amerikanske ambasssaden i Oslo (Foto: Scanpix)
Oslo-politiet skal i 2000 ha blitt orientert om den amerikanske overvåkingsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU). Her den amerikanske ambasssaden i Oslo (Foto: Scanpix)

Oslo-politiet skal i 2000 ha blitt orientert om den amerikanske overvåkingsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder Aftenposten i dag.

Ifølge Aftenpostens kilde er det usikkert om varslingen kom før eller etter at politimester Ingelin Killengreen forlot stillingen som politimester i Oslo og gikk over til jobben som politidirektør 4. september 2000.

Daværende Økokrim-sjef Anstein Gjengedal overtok jobben som politimester i Oslo etter Killengreen i 2000.

Samme år flyttet SDU inn i nabobygget til USAs ambassade i Oslo der tidligere norske politifolk og militære har jobbet.

Les også: Vil orientere norske myndigheter om SDU

Skal ha blitt varslet

Ordenssjef i Oslo-politiet i perioden fra 1999 til 2005, Roy Henry Nilsen, sier han ikke var orientert om SDU. Han mener at opplysninger om SDU må ha kommet via 2. kontrollkontor i Utenriksdepartementet dersom Oslos politimester fikk orientering fra USAs ambassade.

Nilsen kjente flere tidligere politifolk som jobbet ved USAs ambassade. Blant dem var Ivar Follestad som tidligere var i Kripos.

– Han ringte meg noen ganger og varslet om saker ambassaden ville ta opp via UD, men jeg har aldri hørt om at norske ansatte var knyttet til noen spesiell overvåkingsgruppe, sier Nilsen.

Aftenposten får opplyst at ledelsen i Oslo politidistrikt skal ha fått flere advarsler om SDUs aktiviteter, både fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og fra ansatte i politiets egne rekker.

Les også: Starter avhør av SDU-ansatte mandag eller tirsdag

Ingen kommentarer

Verken Killengreen eller Gjengedal kan kommentere saken.

– Vi er blitt bedt om en redegjørelse av justisministeren, og den vil bli levert Justisdepartementet i løpet av uken. Det er opp til justisministeren å forvalte opplysningene i denne redegjørelsen, sier Killengreen.

Pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt sier at politiet ikke kan kommentere saken, og henviser til at det utarbeides rapport om saken på oppdrag fra Justisdepartementet.

Les også: UD fikk navneliste fra USAs ambassade i mai

Skal redegjøre

Justisminister Knut Storberget (Ap) skal redegjøre for Stortinget, trolig i neste uke, etter at han har fått rapportene samt redegjørelser fra Utenriks- og Forsvarsdepartementet.

PST arbeider med en separat rapport.

– Vår rapport blir oversendt justisministeren så snart den er ferdigstilt. Vi håper det vil skje i løpet av uken, sa informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NTB onsdag.

PSTs redegjørelse skal blant annet gi svar på om PST kjente til SDUs arbeid.

Les også: - Storberget roter i overvåkingssaken

Datatilsynet

Datatilsynet er svært interessert i saken fordi nordmenn og personer bosatt i Norge kan ha havnet i amerikansk register. Men Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon vil ikke forskuttere hvordan tilsynet vil reagere.

– Vi avventer hva som kommer i redegjørelsen fra justisministeren. Vi regner med at det ligger ting der som kommer til å få betydning for hva vi kommer til å ta opp, sier Thon til Dagsavisen.

Les også: SDU kan ha flyttet ut av Oslo

Rettssikkerhet

Tilsynet er fornøyd med at Statsadvokaten har varslet etterforskning, men Thon vil ha flere detaljer om hvor opplysningene har havnet, hva de har blitt brukt til, hvilke problemer opplysningene kan skape for enkeltpersoner og hvorvidt folk kan komme seg ut av USAs register.

– Rettssikkerheten for dem som har vært utsatt for overvåking er viktig. Vi må ikke glemme at det er individer oppi dette, sier Thon.

SDUs virksomhet i Norden blir tema når Storberget torsdag møter sin danske kollega. Onsdag diskuterte han saken med sin svenske kollega Beatrice Ask. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden