Meny

UD fikk navneliste fra USAs ambassade i mai

Den amerikanske ambassaden i Oslo. TV2-Nyhetene avslørte forrige uke at tidligere polititopper i lengre tid skal ha drevet overvåkning av norske statsborgere på oppdrag fra USA. Foto: Aleksander Andersen (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet fikk oversikt over samtlige ansatte ved USAs ambassade, inkludert SDU-enheten, i mai i år.

Norske myndigheter har hevdet at de ikke har hatt kjennskap til aktiviteten til Surveillance Detection Unit (SDU), selv om enhetens oppgaver ligger tilgjengelig på amerikanske myndigheters nettsider.

USAs ambassade sendte i slutten av mai et brev med navn på rundt 100 ansatte ved ambassaden, inkludert nordmenn i SDU-enheten. Brevet var et svar på spørsmål fra norske myndigheter om arbeidsgiveravgift for de ansatte ved ambassaden, skriver Aftenposten.

– Medlemmene i SDU er helt vanlige ansatte ved den amerikanske ambassaden. De er betalt på samme måte. Noen jobber heltid, og andre er deltidsansatte, sier pressetalsmann Timothy Moore ved USAs ambassade i Oslo.

Alle ansatte

Pressevakt i Utenriksdepartementet, underdirektør Ragnhild Imerslund, bekrefter at UD i mai fikk opplysninger om alle ansatte ved ambassaden, inkludert norske ansatte. Det er rutine at norske myndigheter mottar slik informasjon fra andre lands ambassader i Norge.

Imerslund sier hun ikke tror at UD har fått spesifisert liste over SDU-ansatte. Hun kan heller ikke svare på om norske myndigheter har fått opplysninger om at SDU er flyttet, og om gruppen fortsatt driver i Norge.

Ubesvarte spørsmål

– Vi hadde møte med den amerikanske ambassaden i forrige uke. Vi har bedt om informasjon om gruppen og dens virksomhet. Vi har ennå ikke fått utfyllende informasjon som besvarer disse spørsmålene, sier Imerslund.

Moore opplyser at norske myndigheter vil få informasjonen de etterspør. Ifølge Aftenposten vil det også innebære tilgang til identifikasjonen til nordmennene i SDU. (©NTB)

Populært