Meny

Fordømmer valget i Burma

Burmesisk fjernsyn meldte mandag at velgerne «fritt og lykkelig» kunne avgi sine stemmer dagen før. Men øyenvitner sier at valgdeltakelsen var lav og uregelmessighetene mange. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De militærstøttede partiene i Burma ligger an til en overlegen seier i landets første valg på 20 år. En rekke vestlige land fordømmer valget, mens Kina mener det er et skritt i riktig retning.

Noe av den kraftigste kritikken kom fra USAs president Barack Obama:

– Det er uakseptabelt å stjele et valg, slik regimet i Burma igjen har gjort, noe hele verden kan se, sa Obama sa han mandag talte til den indiske nasjonalforsamlingen i New Delhi.

Også europeiske land, samt Japan, var raskt ute med å fordømme valget, mens Kina var langt mer positiv. Ifølge statlige medier ønsker burmesiske myndigheter å endre sitt politiske system, men ikke for raskt. I en leder i avisen Global Times heter det også at «Burmas naboland bør danne seg sin egen mening, og ikke følge Vesten blindt».

Fra de fleste andre asiatiske land kom det ingen reaksjoner.

I sin tale til indiske folkevalgte oppfordret Obama også India til å reagere på menneskerettighetsbrudd i Burma.

– Når vi står overfor slike omfattende brudd på menneskerettighetene, er det verdenssamfunnets ansvar å fordømme det, særlig ledende land som USA og India, sa han.

Burmesisk fjernsyn meldte mandag at velgerne «fritt og lykkelig» kunne avgi sine stemmer dagen før. Men øyenvitner sier at valgdeltakelsen var lav og uregelmessighetene mange.

Partiet som står nærmest militærjuntaen, har på forhånd blitt anklaget for å kjøpe stemmer. Reglene for valget er dessuten slik at de juntavennlige partiene har hatt store fordeler under valget. Dessuten er en firedel av plassene i den nye nasjonalforsamlingen forbeholdt militæret. (©NTB)

Populært