Meny

Dokumentar om besatt Springsteen

Bruce Springsteen fotografert fra den tiden da han laget «Darkness on the edge of town» på slutten av 70-tallet. Foto: AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fikk aldri plass på albumet, men nå, 30 år senere, kommer en rekke uutgitte Springsteen-sanger fra «Darkness On The Edge Of Town» ut på CD.

Fakta om Bruce Springsteen:

* Alder: 61

* Familie: Kona Patti Scialfa og tre barn

* Albumdebuterte med «Greetings From Asbury Park, NJ» i 1973

* Slo igjennom med «Born To Run» i 1975

* Har gitt ut 16 studioalbum

* Har vunnet 20 Grammy-priser, sist i januar i år

* Fikk den svenske Polar-prisen i 1999

* Innlemmet i Rock and Rock Hall of Fame i 1999

* Fikk en Oscar i 1993 for filmmusikken til «Philadelphia» (©NTB)

Slik ser deluxe-uttaven av «The Promise: The Making Of Darkness On The Edge Of Town» ut.Slik ser deluxe-uttaven av «The Promise: The Making Of Darkness On The Edge Of Town» ut.

En ny dokumentarfilm viser scenene bak innspillingen av Springsteens til da mest politiske plate. I løpet av de to årene det tok å få plata ferdig spilte Springsteen og bandet hans inn 70 sanger.

Men bare ti ble gitt ut på det ferdige albumet i 1978.

– Jeg var så usikker så den eneste måten jeg kjente til var å slite time inn og time ut, sa Bruce Springsteen på en pressekonferanse i London nylig.

Arbeidet, dokumentert av en jevnaldrende kamerat med filmambisjoner, skildres i dokumentarfilmen «The Promise: The Making Of Darkness On The Edge Of Town».

Filmsekvensene har ikke vært vist på 30 år og publikum får se en nærmest besatt Springsteen som jakter på den rette lyden.

– Hver og en av oss har en historie og fortelle og den slipper vi ikke unna. Jeg var tvunget til å lytte til jeg fant min historie, men kunne ikke forklare det for bandet. Så de trodde så klart at jeg bare holdt på med å drive dem til vanvidd.

Suksessen skremte

I 1975 hadde bandet slått igjennom for alvor med «Born To Run», men en juridisk krangel med Springsteens manager Mike Appel førte til at bandet ikke kunne gå i studio igjen på ett år.

Så det var en ganske frustrert Springsteen, som samtidig presset av suksessen med «Born To Run» samlet bandet.

– «Born To Run» ga meg et publikum. Det skremte meg, forteller Springsteen i filmen. Han beskriver seg selv og bandet som «desperate».

– Dette var det eneste vi kunne, men vi lurte mye på hva vi holdt på med. Jeg kunne føle at vi var på sporet av noe og det holdt meg i gang.

Det forrige albumet handlet om å komme seg vekk. Nå var Springsteen tilbake i New Jersey igjen, litt mer moden og med innsikten om at man innimellom må inngå kompromisser.

Men det er en ting han ikke firte på – sine grunnholdninger.

– Jeg ville at vi skulle være et band som laget musikk som betydde noe, som dokumenterte en tidsånd og førte til en dialog med publikum.

Med «Darkness ...» ville Springsteen ha et mer aggressivt lydbilde enn på de tidligere platene. Sanger som var for modulerte, for melodiøse eller med for fyldige arrangementer passet rett og slett ikke inn.

På CD

En del av sangene blir derfor gitt ut nå i stedet, 30 år senere, sammen med dokumentarfilmen som er laget av regissøren Thom Zimny.

– Vi innså at vi lokker unge fans som ikke vet så mye om oss, forklarer Springsteen.

Men filmen er også en måte å vise hans egne barn på hva han har drevet med.

– Som far er du omtrent like interessant som et møbel, men det kommer en tid da de blir interessert i hva du driver med. Det er noe av grunnen, sier han med en latter.

Springsteen hevder fremdeles at det var de riktige sangene som kom med på albumet i 1978.

– Plata vi laget var slik den skulle være. Men det er masse andre flotte sanger som jeg håper folk får et kick av. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært