Snakker ut om tortur-dilemmaer

MI6-sjef Sir John Sawers før sin pressekonferanse. Det er første gang i organisasjonens hundre år lange historie at en sjef i MI6 snakker offentlig.
MI6-sjef Sir John Sawers før sin pressekonferanse. Det er første gang i organisasjonens hundre år lange historie at en sjef i MI6 snakker offentlig.

Enkelte ganger kan det være riktig å gi fra seg informasjon som fører til tortur, mener etterretningssjef i MI6 Sir John Sawers.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tortur er ulovlig og avskyelig i enhver sammenheng og vi har overhodet ingenting å gjøre med det, sier MI6-sjef Sir John Sawers til britisk presse.

Journalister ble i dag invitert til et hemmelig sted for å høre etterretningssjefen fortelle om etterretningstjenestens virksomhet.

BBC og The Guardian er blant de som rapporterer fra konferansen.

Lar terrorister fortsette

Sawers uttalte at etterretningsenheten MI6 ikke gjør noe som de vet vil føre til tortur, selv ikke i tilfeller hvor dette innebærer å la terroristaktivitet fortsette. Denne praksisen fører etterretningsorganisasjonen dersom liv ikke står i direkte fare, hevder han.

Sawers forklarte også at organsisasjonen ofte står overfor dilemmaer der de har informasjon som kan redde liv, men som de ikke kan gi fra seg til parten som har makten til å redde disse livene, uten også å risikere at noen blir skadet eller torturert.

- Vi har en plikt til å handle

- Dette er ikke bare abstrakte spørsmål til filosofistudier eller redaktørspalter. Dette er virkelige, konstante pågående dilemmaer. Noen ganger finnes ingen klare retningslinjer og avgjørelser må ministerne ta selv, sier Sawers.

Der det står om liv forsvarer etterretningssjefen det å gi informasjon til parter som kan komme til å bruke tortur som virkemiddel.

- Vi har en profesjonell og moralsk plikt til å handle i slike tilfeller. Vi vil normalt ønske å dele [informasjon] dersom dette kan redde liv, sier Sawers.

Han beskriver MI6 som en hemmelig front som beskytter Storbritannia.

- Hemmeligholdelse er ikke et skittent ord. Hemmeligholdelse er ikke til for å dekke over noe. Det spiller en viktig rolle i å holde Storbritannia sikkert og trygt, sier Sawers.

Personvernpolicy