Konflikt rundt en tredel av norske lokalsykehus

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

En bølge av sentralisering feier over Sykehus-Norge. Det skaper opprivende konflikter i alle landsdeler og mellom regjeringspartnerne Ap og Sp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over hele landet pågår det nå opprivende konflikter om hvordan Sykehus-Norge skal organiseres, skriver Aftenposten.

En oversikt avisen har utarbeidet, viser at så mange som en tredel av de rundt 50 lokalsykehusene i Norge nå er gjenstand for konflikt.

Enten på grunn av planer om nedleggelse eller i forbindelse med endringer i fordelingen av oppgaver mellom sykehusene som er til vurdering.

– Vi er nå på vei inn i en ny bølge av større endringer. Det er et tydelig utviklingstrekk i alle de fire regionale helseforetakene, sier professor Terje P. Hagen ved Institutt for helse og samfunn ved Universitetet i Oslo.

I alle de fire regionale helseforetakene legges nå strategier eller investeringsplaner for det neste tiåret. Mange av avgjørelsene treffes i høst. Ap og Sp står steilt mot hverandre om hvordan regjeringen skal forholde seg til konfliktene.

Sp – med støtte fra SV – vil at Stortinget skal kunne gripe inn direkte i mange av de pågående konfliktene. Ap på sin side vil sikre de regionale helseforetakene handlingsrom til å gjøre omorganiseringer av hensyn til kvaliteten på tilbudet.

(©NTB)

Personvernpolicy