Helseministeren vil kartlegge sykehjemskøer

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) vil ha svar på hvor mange som venter på sykehjemsplass i norske kommuner og hva slags alternativt tilbud de får.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

3.068 mennesker venter på å få plass på sykehjem eller omsorgsbolig med heldøgnspleie, ifølge en undersøkelse TV 2 har gjennomført. Det finnes ingen offisiell statistikk over dette, blant annet fordi alle har krav på et alternativt omsorgstilbud som ivaretar deres behov.

– Det ville være ille om disse menneskene ikke får et alternativt tilbud som er godt nok, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NTB.

På bakgrunn av tallene fra TV 2 har hun bedt fylkesmennene og Statens helsetilsyn kartlegge den faktiske situasjonen. Fylkesmennene må svare statsråden innen 10. november.

– Alternativer

Helt siden i vår har TV 2 jobbet med å samle inn informasjon om antallet som venter på sykehjemsplass i norske kommuner. 194 av 430 kommuner oppgir at ingen står i kø og venter.

– Jeg tror det skjuler seg lovbrudd i materialet. Og jeg tror at en god del av dem som blir utsatt for disse lovbruddene burde klage til Helsetilsynet i fylkene, og jeg vil oppfordre dem til å gjøre det, sa direktør Lars E. Hanssen i Statens helsetilsyn tidligere denne uka.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier regjeringen allerede for to år siden erkjente at det er for få sykehjemsplasser her i landet.

– Det er behov for 12.000 nye plasser fram mot 2015. Derfor bygger vi ut nye plasser, men det tar tid for kommunene å finne passende tomter og bygge nye sykehjem, sier hun.

Helseministeren understreker at kommunene har plikt til å finne alternativer til sykehjemsplass eller omsorgsbolig dersom kapasiteten er full.

– Det kan dreie seg om hjemmebasert omsorg, kommunale sengeposter, midlertidig plass på lokalmedisinske sentre eller midlertidige sykehjemssenger, sier hun.

Opprørt

Opposisjonen på Stortinget er opprørt over TV 2s tall. KrFs Laila Dåvøy mener gjennomgangen må gi svar på hvor mange som står i kø, hvilke alternative tilbud som finnes og om disse er gode.

– Dette har med verdighet og rettssikkerhet for de eldre å gjøre, sier hun til TV 2.

Lederen av Stortingets helsekomité Bent Høie (H) slutter seg til kravet om en nasjonal gransking i regi av Helsetilsynet.

– Jeg synes Helsetilsynet skal gå grundig inn i denne saken og fokusere på kommunene som sier de har få som venter. De har kanskje minst oversikt over situasjonen, sier han til fjernsynskanalen.

Fremskrittspartiets Jon Jæger Gåsvatn anfører at det her er snakk om mennesker som får et annet tilbud enn det fagpersonene mener de skal få.

– Da bør man granske situasjonen grundig, sier han.

Ifølge Bent Høie er det viktig at Helsetilsynet gjennomfører kartleggingen.

– Helsetilsynet har den faglige muligheten til å vurdere hva som er de eldres behov. De eldre og deres pårørende vil ofte synes det er behov for sykehjemsplass, mens kommunen kanskje har lyst til å gi et annet tilbud, sier han.

Personvernpolicy