Regissøren bak «Bonnie and Clyde» er død

Penn, her på filmfestivalen i Berlin i 2007.
Penn, her på filmfestivalen i Berlin i 2007.

Den amerikanske regissøren og teaterinstruktøren Arthur Penn er død, 88 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Han døde tirsdag kveld i New York, sier en venn av ham til nyhetsbyrået AFP uten å oppgi flere detaljer rundt dødsfallet.

Penn debuterte som spillefilmregissør i 1958 med «The Left Handed Gun», men er kanskje mest kjent for sin film «Bonnie and Clyde» fra 1967 med Warren Beatty og Faye Dunaway i hovedrollene.

Selv om filmen hadde sine komiske scener, var den mer seksuelt tydelig og blodig enn andre filmer vist i USA på den tiden, og den berørte en rekke tabuer.

Filmen ble belønnet med to Oscar-priser og blir i dag sett på som en produksjon som banet vei for mer realistiske filmer som «Manndomsprøven» og «Easy Rider», og en ny generasjon med filmskapere som Francis Ford Coppola og Martin Scorsese.

The New York Times skriver at Penn også kan ha bidratt til å forme USAs historie og viser til at han ga John F. Kennedy regi i hans TV-debatter med Richard Nixon i 1960 som bidro til at den unge senatoren ble president.

Etter suksessen med «Bonnie and Clyde», regisserte Penn filmer som «Little Big Man» og «Night Moves».

I de senere årene av sin karriere jobbet han mer med TV-serier og laget blant annet flere episoder av TV-serien «Law and Order».

Han etterlater seg kone, to barn og fire barnebarn.

Se trailer fra «Bonnie and Clyde» her:

Personvernpolicy