- Mossad drapstruet politisjef

Kameler på stranden i Dubai, tidlig om morgenen. Politisjefen i byen hevder han har blitt drapstruet av Mossad på grunn av sin etterforskning av drapet på Hamas-lederen Mahmud al-Mabhuh. Foto: Scanpix/Reuters.
Kameler på stranden i Dubai, tidlig om morgenen. Politisjefen i byen hevder han har blitt drapstruet av Mossad på grunn av sin etterforskning av drapet på Hamas-lederen Mahmud al-Mabhuh. Foto: Scanpix/Reuters.

Politisjefen i Dubai hevder han har blitt drapstruet av israelsk etterretning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Truslene skal være knyttet til hans etterforskning av attentatet mot en Hamas-leder i byen.


- Jeg har mottatt to drapstrusler knyttet til drapet på Mahmud al-Mabhuh på et hotell i
Dubai 20. januar, sier Dahi Khalfan til den arabiske dagsavisen Al-Ittihad.

Politisjefen anklager Mossad for å stå bak begge truslene, skriver den statseide avisen.

De første truslene kom få dager etter at Khalfan offentliggjorde bilder av de mistenkte drapsmennene, og samtidig anklaget Mossad for å stå bak drapet.

«Beskytt ryggen din om du er i stand til å fortsette å være løsmunnet», het det i en av meldingene.

Eksperter i De forente arabiske emirater har sporet opp kilden til denne meldingen, sier Khalfan til avisen, uten å komme med nærmere opplysninger.

Offentliggjorde navn

Khalfan offentliggjorde i midten av februar navn og fotografier av 11 drapsmistenkte. Han sa de hadde kommet til Dubai med europeiske pass. Seks fra Storbritannia, tre fra Irland, en fra Tyskland og en fra Frankrike.

Den andre trusselen, skriver avisen, var en telefonsamtale til en av Khalfans slektninger, en pensjonert myndighetsperson i Emiratene. Samtalen var fra en «vestlig borger med dobbelt statsborgerskap», som, sier han, ba «min slektning råde meg til taushet».

Det ble senere bevist at vedkommende som ringte er en pensjonert Mossad-agent, la han til.

Khalfan skal også ha avslørt at myndighetene i «et vestlig land» pågrep en av de drapsmistenkte for «to dager siden».

Personen som ble pågrepet var blant en rekke mistenkte som er etterlyst gjennom Interpol-systemet på vegne av De forente arabiske emirater, la han til, uten å gi detaljer om landet eller vedkommende som skal ha blitt pågrepet.

De forente arabiske emirater ønsker den mistenkte utlevert, skriver avisen.

Hamas-sjef

Mabhuh var en av grunnleggerne av den islamistiske Hamas-bevegelsens militære gren. Bevegelsen kontrollerer Gazastripen. Mabhuh ble funnet død på rommet sitt i hotellet Al Bustan Rotana nær flyplassen i Dubai.

Tolv britiske, seks irske, fire franske, et tysk og tre australske pass ble brukt av de 26 personene man tror har tilknytning til drapet, ifølge politiet i Dubai.

I mange tilfeller ser reisedokumentene deres ut til enten å ha vært forfalsket eller ervervet på ulovlig vis. Landene hvis pass ble brukt har alle kalt inn israelske utsendinger til samtaler.

Storbritannia annonserte i mars at det utviser en israelsk diplomat, mens Australia i mai annonserte at landet kaster ut en ansatt ved den israelske ambassaden.

Israel sier det ikke er noen bevis som knytter landet eller Mossad til attentatet.

Personvernpolicy