Fant beboelig planet

En kunstner har sett for seg de fire indre planetene i Gliese 581-systemet, og deres vertsstjerne, en rød dverg bare 20 lysår fra jorden. Den store planeten i forgrunnen er den nylig oppdagede GJ 581G, som går rundt stjernen på 37 dager og ligger midt i stjernens «beboelige sone». Den har tre til fire ganger jordens masse, med en diameter som er 1,2 til 1,4 ganger jordens. Illustrasjon: Nasa/Lynette Cook
En kunstner har sett for seg de fire indre planetene i Gliese 581-systemet, og deres vertsstjerne, en rød dverg bare 20 lysår fra jorden. Den store planeten i forgrunnen er den nylig oppdagede GJ 581G, som går rundt stjernen på 37 dager og ligger midt i stjernens «beboelige sone». Den har tre til fire ganger jordens masse, med en diameter som er 1,2 til 1,4 ganger jordens. Illustrasjon: Nasa/Lynette Cook

For første gang har astronomer oppdaget en steinete planet i et annet solsystem som har de grunnleggende forutsetningene for at liv kan eksistere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksistensen av jordlignende planeter i det som kalles «den beboelige sonen» har blitt forutsett en stund. At man nå faktisk har klart å påvise og måle en av dem ble onsdag kalt begynnelsen på en ny æra i letingen etter utenomjordisk liv, melder Washington Post.


- Dette er den første planeten som har rett størrelse og avstand fra sin sol, sier astronomen Paul Butler ved Carnegie Institution i Washington.

- Dette er en milepæl.

Planeten, Gliese 581G, er relativt nær vårt eget solsystem, 20 lysår unna. Den er antatt å befinne seg i den beboelige sonen på grunn av avstanden til sin sol, og planetens størrelse.

Sammen forteller disse to dataene forskerne at eventuelt vann på planeten vil være i flytende form, og at planeten er stor nok til at gravitasjonen vil kunne opprettholde en atmosfære rundt den.

Den første planeten utenfor vårt solsystem ble påvist av en sveitsisk gruppe i 1995. Siden den gang er det påvist omkring 500 slike «eksoplaneter».

Les mer om Gliese 581G på Nasas hjemmesider.

Personvernpolicy