Hushovd: – Ferdig som ren spurter

Thor Hushovd innser at han aldri kan komme på nivå med Mark Cavendish. Foto: Scanpix
Thor Hushovd innser at han aldri kan komme på nivå med Mark Cavendish. Foto: Scanpix

Thor Hushovds (32) dager som ren spurtkanon er omme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmannen innser at han aldri kan komme på nivå med Mark Cavendish (25) og co. i rene spurtoppgjør på flatt oppløp.

Les også: Cavendish tror ikke på VM-gull

– Vi har kanskje tidenes beste spurter i feltet nå, og det er kjedelig å slåss om annenplasser eller dårligere hver gang jeg skal spurte mot Cavendish. Fortsatt kan jeg slå ham i en og annen spurt, men jeg kan ikke som 32-åring bli jevnt over raskere enn ham, sier Thor Hushovd til NTB fire dager før verdensmesteren skal kåres i Australia.

Ikke massespurt

At nettopp spurtegenskaper er ofret til fordel for kjørestyrke denne sesongen – mye på grunn av kragebeinsbrudd i mai – er ingen ulempe i kampen om årets VM-tittel. Etter å ha studert og testet VM-løypa, er tidenes beste norske syklist klar på at ingen spurtkanon kommer til å bære «regnbuetrøya» neste sesong.

Les også: - VM avgjøres like før mål

– Løypa er mye hardere enn mange ga uttrykk for før VM. Flere mente det var en løype for spurterne, men det er det ikke, slår 32-åringen fast.

Hovedårsaken er en 1,3 kilometer lang motbakke, som rytterne får «midt i fleisen» elleve ganger søndag.

– Det tar tre og et halvt minutt å tråkke opp bakken. Så ned igjen og rett inn i en ny motbakke. Det blir ikke massespurt som avgjør dette VM. Her handler det bare om å henge med inn og ha litt krefter igjen etter 260 kilometer. Sitter man med kramper i begge bein, kan alle slå alle i det som blir av spurt.

Topp vårform

Hushovd ankom Australia noen få dager etter sine landsmenn, og han virker svært fortrolig med egen form.

– Faktisk føler jeg meg mer trygg nå enn jeg gjorde før Paris – Roubaix (2.-plass i april). Det føles med andre ord som topp vårform. Og aldri før har jeg forberedt meg bedre til VM. Jeg vet at på en god dag der ting klaffer, kan jeg gjøre det godt.

De store nasjonene med Italia i spissen, har på forhånd mer enn antydet at de vil skape et knallhardt VM-ritt. Tanken er å bli kvitt de rene spurterne, og gjerne Hushovd i tillegg.

– Jeg blir regnet med blant dem de vil kvitte seg med. Veldig få vil komme inn til spurten med meg på slep. Men jeg har mål om å henge med inn. Faller jeg av, er det fordi de andre sykler fortere. Mer hokuspokus er det ikke, hevder Cervélo-rytteren, som neste sesong blir lagkamerat med spurtkanonen Tyler Farrar (26) i Garmin-laget.

Norges beste plassering i proffenes landeveisritt i VM er sjuendeplass, oppnådd av både Knut Knudsen (1979) og Dag Otto Lauritzen (1993). Knudsen veltet riktignok fra en enda sterkere plassering det året.

Hushovds beste VM-plassering er 19.-plass fra 2007. (©NTB)

Personvernpolicy