EU-debatt

Tror EU vil skvise Sveits

- EU vil tvinge Sveits. Deres handelsavtaler er ikke et alternativ for norsk EU-politikk, mener Paal Frisvold. Foto: Scanpix.
- EU vil tvinge Sveits. Deres handelsavtaler er ikke et alternativ for norsk EU-politikk, mener Paal Frisvold. Foto: Scanpix.

Paal Frisvold advarer mot å tro at Norge kan gjøre som Sveits - å handle med EU uten å underkaste oss deres lover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): EU vil tvinge Sveits inn i EU eller i en EØS-avtale de ikke ønsker.

Det spår Europabevegelsens leder Paal Frisvold etter at ABC Nyheter i går offentliggjorde en EU-utredning den sveitsiske regjeringen la fram fredag.

Den anbefaler at Sveits gjør som før, ordner handelen sin med EU gjennom sektorvise avtaler uten å gjøre som Norge i EØS, å automatisk underkaste seg EUs strøm av nye lover og regler for det indre markedet.

Les saken: Best uten EU og EØS.

- Ren ønsketenkning

- Sveitserne driver ren ønsketenkning. De prøver å legge lokk på debatten ved å si at deres avtaler med EU er den eneste veien framover, sier Frisvold til ABC Nyheter om sveitsernes konklusjon.

Nei til EUs leder Heming Olaussen tolker situasjonen motsatt:

- Sveits er åpenbart villig til å slåss for sin nasjonale sjølråderett. Det må mane til ettertanke hos en del norske politikere at Sveits åpenbart ikke kan tenke seg en EØS-avtale, da de nettopp finner den truende for sin autonomi, kommenterer han.

- I Norge er altfor mange redde for nettopp å hevde vitale nasjonale interesser, og legger seg paddeflate for Brussel, legger han til og lister opp:

- Debatten om datalagringsdirektiv, kampen mot sosial dumping og mye annet.

Selvstendighet og handel

Den sveitsiske regjeringens EU-rapport konkluderer med at den avtaleformen de har, som norsk ja-side og stortingsflertallet dømmer nord og ned, er den gunstigste for Sveits.

Disse tosidige (bilaterale) avtalene sikrer både handelen og sveitisk autonomi.

Det sveitsiske folket stemte i sin tid ned EØS-avtalen som Norge er tilsluttet, fordi den ville påvirke deres selvstyre for sterkt.

I Norge har stortingsflertallet avvist forslag fra SV og Sp om å utrede andre former for tilknytning til EUs marked, enn EØS.

- Redusert handlingsrom

- En interessant ting i rapporten, er at den konkluderer med at handlingsrommet til Sveits er blitt uakseptabelt redusert, sier Frisvold.

- Uakseptabelt? Det står at Sveits oppfatter sitt handlingsrom som redusert, men at det ikke må føre til at man ikke inngår bilaterale avtaler?

- Handlingsrommet deres er blitt redusert. Men samtidig sier de at de skal fortsette på samme bane og ber om at EU skal vise smidighet og fleksibilitet overfor sveitsiske vilkår.

Lærdom for Norge

- I forhold til debatten i Norge, at det interessant at deres handlingsrom ved bilaterale avtaler er blitt redusert, fortsetter ja-generalen.

- Men i motsetning til det vi ofte hører i norsk EU-debatt påpeker den sveitsiske rapporten at også EU har all mulig interesse av å opprettholde handelsforbindelsene?

- Det er rent ønsketenkning. For da tar man ikke signalene fra EUs utenriksleder Van Rompuy og kommisjonspresident Barroso på alvor. De har sagt at EU ikke har kapasitet lenger til å videreføre den bilaterale linjen med ett enkelt land, svarer Frisvold.

- Det er poengløst å høre hva sveitserne sier. De håper jo på at EU vil ønske å fortsette. Men det spiller ingen rolle når EU har sagt det de har sagt, legger han til.

Slutt på handelen?

- Betyr det at handelsforbindelsene vil opphøre?

- Nei, men de tar ikke til seg signalene om at det ikke kan fortsette på denne måten. Man må se på alternativer. Nå vil EU puste sveitserne i nakken og be dem å se på andre muligheter, sier Paal Frisvold.

- Jeg vil tro at fornuften seirer på EU-siden, sier Heming Olaussen.

- EU har like stor interesse av å ha gode forbindelser med Sveits som omvendt - ikke helt ulik den norske situasjonen, sier Olaussen.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Personvernpolicy