Meny

Navarsete politianmeldt

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete Foto: Morten Holm / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete ble onsdag politianmeldt av Rød ungdom.

Bakgrunnen er at hun fikk et armbånd verdt minst 26.000 kroner fra Aker Yards etter at hun hadde døpt en ferge, melder P4.

- Grunnen til at vi anmelder Navarsete er at denne saken er veldig alvorlig. Hun har mottatt en svært dyr gave fra et selskap som er blant de største innen området hun hadde ansvar for. Jeg skjønner ikke hvorfor Aker Yards gir en såpass dyr gave uten å vente noe igjen for det. Vi ønsker at politiet undersøker om hun har brutt straffelovens §276a som omhandler korrupsjon, sier leder i Rød ungdom, Iver Aastebøl, til ABC Nyheter.

- Navarsete sier det er helt vanlig å få «dåpsgaver», og det stemmer nok, men spørsmålet er hvor vanlig det er få dåpsgaver til 26.500 kroner, sier Aastebøl.

Les også: Jens godtar beklagelse fra Navarsete

Trekker paralleller til Haga-saken

- Jeg har registrert anmeldelsen fra Rød ungdom. Det er ikke naturlig for meg å kommentere dette utover å vise til hva jeg tidligere har sagt om mitt forhold til Aker-systemet, skriver Navarsete i en tekstmelding til ABC Nyheter.

- Jeg var opptatt av å følge skattereglene da jeg fikk dette armbåndet i gudmorgave ved en skipsdåp mens jeg var Samferdselsminister i november 2006. Armbåndet ble gitt på et offisielt arrangement.

- Når det gjelder Aker-saken var denne sterkt børssensitiv. Den ble behandlet i underutvalget med berørte statsråder, herunder partilederne. Jeg var som Samferdselsminister ikke berørt statsråd og deltok ikke i behadnlingen av saken. Saken var ikke gjenstand for ordinær regjeringsbehandling. Jeg ble først kjent med saken etter at beslutningen var fattet. Jeg ble kjent med saken da den gikk i statsråd - og da var beslutningen tatt.

Les også: Navarsete kunne fått sparken i privat næringsliv

Informerte ikke

Sp-leder Liv Signe Navarsete oppga ikke det omstridte armbåndet fra Aker Yards før i forrige uke, selv om statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i februar i år ba regjeringsmedlemmene om å registrere alle sine økonomiske interesser og gaver.

I et brev ber Stoltenberg eksplisitt statsrådene om å føre opp gaver og reiser til utlandet i Stortingets register, selv om de lå noe tilbake i tid. Også fordeler de hadde mottatt i den første regjeringsperioden mellom 2005 og 2006, skulle registreres, ifølge VG.

På dette tidspunktet hadde Navarsete hatt det omstridte gullarmbåndet til en verdi på over 26.000 kroner i over fire år. Likevel opplyste hun ikke om det.

I mars fikk Stortingets administrasjon kun et brev fra Navarsete om at en næringseiendom som hun tidligere hadde oppgitt til registeret, nå var overtatt av datteren.

Les også: Navarsete mottok armbånd fra Røkke


Burde vært gjort

I en e-post til VG skriver Navarsete at «Gaven burde blitt registrert i Stortingets frivillige register for verv og økonomiske interesser. Dette ble dessverre ikke gjort.»

I Politisk kvarter i NRK sier Navarsete at hun ikke oppfattet det slik at gaven kom fra Kjell Inge Røkke, som på den tiden hadde store eierinteresser i Aker Yards.

– Det var en kobling jeg på det tidspunktet ikke tenkte på i det hele tatt, sier Navarsete. Hun legger til at hun ikke skjønte hvor verdifullt armbåndet var.

– Jeg var opptatt av ligningsregelverket og fikk en takst som jeg meldte inn til ligningsmyndighetene. Da jeg fikk vite prisen, burde jeg ha reagert og meldt det inn. Det gjorde jeg ikke, og det beklager jeg virkelig, sier hun til NRK.

Tradisjon

Navarsete fikk armbåndet i hvitt gull da hun døpte gassferjen Bergensfjord i 2006. Hun sier i dag at det ikke er uvanlig med gaver ved døping av båter i hennes hjemtrakter.

– Årsaken til at dette ble som det ble, er at det er en hundreårig tradisjon for dåpsgaver på Vestlandet. Det gjorde at jeg ikke hadde tilstrekkelig antenne på at jeg ikke burde motta den. Jeg burde ha tenkt på det, men jeg gjorde det ikke, sier Sp-lederen.

Hun er usikker på hva slags følger dette får for hennes politiske karriere.

– Politikk bygger på tillit, og jeg har jobbet hardt i mine fem år som statsråd. Jeg håper at jeg skal få fortsette med det. Tillit er noe man må opparbeide, og det er veldig fort å rive den ned. Jeg vet ikke hvilke konsekvenser det får, men jeg håper vi lever i en verden der det går an å be om unnskyldning, sier kommunalministeren til NRK.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært